Do Hlinska se vrací učňové. Do oboru mlékař ale nastoupili jen tři

5. září 2017

V Hlinsku zahájilo provoz nové učiliště. Nabízí učební obor mlékař, který je šitý na míru velkým firmám z regionu. Jenže začátek není zrovna jednoduchý. Budoucích mlékařů nastoupilo jen tolik, že by jim s trochou nadsázky stačila jedna lavice.

Zatím přišli do školy jen tři učni. Nemusí to být konečné číslo, nicméně velký rozdíl to nebude. Nové učiliště zatím funguje pod hlavičkou hlineckého gymnázia a podle ředitele Rostislava Dvořáčka je na obor mlékař zapsaných celkem šest zájemců. Někdo z učňů tak ještě může první trojici posílit. Není to vysoké číslo, ale se složitějším začátkem v Hlinsku počítali.

Na návrat učňovského školství Hlinsko čekalo jedenáct let, tehdy ukončila provoz poslední z trojice středních odborných škol. Radnice se dohodla na spolupráci s Pardubickým krajem, gymnáziem a velkými mlékárnami v okolí, které budou zajišťovat praktickou část výuky. Postupně by se měla nabídka oborů rozšířit a učiliště by mělo získat také vlastní budovu. Jedna z možností jsou kanceláře bývalé ETY, které Hlinsko odkoupilo.

Čtěte také

To, že by učiliště kvůli malému zájmu skončilo, zatím nehrozí. Klíčová je právě podpora mlékáren z Hlinska, Jihlavy, Přibyslavi a Polné. Podniky se podílí nejen na výuce a zajištění vybavení, ale zároveň jsou i připravené dát učňům práci, protože podniky řeší nedostatek zaměstnanců. A v plánu je také náborová kampaň zacílená na základní školy tak, aby žáci a rodiče o nabídce výuky v Hlinsku věděli.

Provoz tvarohárny s novými technologiemi funguje tři roky
autor: kop
Spustit audio