Do Itálie připlouvají další migranti. Přes 400 jich zachránili u Sicílie

Italská pobřežní stráž zachránila u Sicílie asi 450 migrantů. Podle italské televize RAI stráž dostala v noci nouzový signál. Jinou, menší skupinu uprchlíků zachránila už včera u Libye italská obchodní loď. Po asi 80 lidech z gumového člunu záchranáři dál pátrají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď pátrající po uprchlících ve Středozemním moři

Loď pátrající po uprchlících ve Středozemním moři | Zdroj: Reuters

Italská pobřežní stráž zveřejnila video ze sobotní záchranné operace u Libye. Dvacet šest lidí naložila v noci na loď a odvezla je na ostrov Lampedusa. Zhruba 84 osob se stále pohřešuje.

Itálie přesvědčuje Evropskou unii, aby se dohodla s africkými zeměmi na vracení migrantů podobně jako s Tureckem. Některé evropské státy se obávají, že po uzavření balkánské trasy budou uprchlíci častěji přicházet přes Středomoří a Itálii.

Počty lidí přicházejících přes Turecko od začátku platnosti dohody mezi Ankarou a Bruselem klesly, jak potvrdil turecký premiér Ahmet Davutoglu.

„Fakt, že počet migrantů odplouvajících od nás měsíčně do Evropy klesl z téměř 7 tisíc na 80 až 90, je jasnou známkou toho, že naše snahy jsou úspěšné,“ tvrdí Davutoglu.

Osmadvacítka už podle Davutoglua Ankaře vrátila 20 Syřanů, na oplátku jich přes 100 do Evropy poslala.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme