Do kin jde nový dokument Heleny Třeštíkové. Rodinu Strnadových sledovala 35 let

Manželské etudy Heleny Třeštíkové mají mezi českými dokumenty pevné místo. Příběh Strnadových, se kterými režisérka strávila přes třicet let, uvidí v úterý na slavnostní premiéře první diváci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Třeštíková, dokumentaristka

Helena Třeštíková, dokumentaristka | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Černovlasý Václav a drobná plavovláska Ivana ještě studují, přesto se v roce 1980 vezmou. S kamerou je v té době začne sledovat dokumentaristka Helena Třeštíková. Svojí časosběrnou metodou s nimi natáčí až do roku 2015.

Strnadovi jsou součástí projektu Manželské etudy. Helena Třeštíková si právě jejich příběh vybrala pro celovečerní film. Zdánlivě nenápadný život Strnadových je pro režisérku výjimečným příběhem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Manželské etudy režisérky Heleny Třeštíkové mají mezi českými dokumenty pevné místo. Pětatřicetiletá životní cesta Strnadových má v Praze slavnostní premiéru

„Velmi si cením, že Ivana i Václav otevřeně mluvili o velmi intimních věcech, to je výjimečné a unikátní. A za to jsem jim hrozně vděčná,“ říká režisérka Helena Třeštíková.

Ivana Strnadová se zaznamenáváním života na kameru neměla problém, brala to jako přirozenou věc. „Odbourali jsme kameru, zvykli jsme si na ni a normálně si povídali. Nebyli u toho žádní diváci, bylo to naše prostředí, ve kterém jsme byli, takže mi nepřišlo, že by to bylo nepříjemné. Horší je to potom, když slyšíte, co jste vlastně řekl nebo co jste odkryl,“ přiznává Strnadová.

Během natáčení v rodině Strnadových došlo i ke krizové situaci. Dva roky režisérka s rodinou na dokumentu nepracovala. Nakonec se ale k natáčení vrátili. Citlivé místo rodinného příběhu ale Ivana Strnadová neodhaluje ráda.

„Já jsem tu situaci viděla jinak, než ji viděl manžel. Nestranný člověk ji vidí jinak. Bylo to hodně emočně napjaté. Řekla jsem, že se k tomu nechci vracet,“ dodává Strnadová.

Do kin jde Zkáza krásou. Dokument o Lídě Baarové natočila Helena Třeštíková

Číst článek

V první řadě jde v manželských etudách vždy o příběh partnerů. Diváci na filmovém plátně uvidí průřez 35 lety jejich vztahu. Za tu dobu se ale změnila i celá společnost.

„Doufám, že v tom ta doba je. To je samozřejmě také mým záměrem, aby to byly nejen intimní příběhy aktérů, ale aby se v tom objevila i ta doba. Doufám, že i pro diváky bude zajímavé to, jak tito lidé dokážou překonat své krize,“ dodává Třeštíková.

Dokument Strnadovi má premiéru 19. ledna. Jak budou pokračovat osudy Strnadových, se diváci možná dozvědí zase za několik let. Dokumentaristka by s rodinou měla spolupracovat i nadále.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme