Do Krkonoš se sjedou skauti, aby pomohli vyčistit hřebeny hor od odpadků

20. září 2013

Skupinky skautů potkáte v sobotu na hřebenech Krkonoš. V národním parku budou sbírat odpadky. Stále je totiž hodně těch, kterým nedělá problém odhodit obal od svačiny nebo PET láhev na horskou louku. Na druhou stranu jsou ale turisté, kterým nepořádek vadí natolik, že sami od sebe na túrách odpadky po jiných sbírají.

Na hřebeny Krkonoš se už v sobotu 21. září vydají skauti z celé České republiky, aby uklidili nepořádek po nezbedných návštěvnících, kteří podle tiskového mluvčího správy parku Radka Drahného odhazují odpadky, kde se dá.

„Je to pro nás do jisté míry nepochopitelné, protože léta letoucí razíme filozofii, že co si lidé do hor přinesou, to by si logicky také měli odnést. A když si do hor přinesu svačinu, která mě má posílit, tak moc nechápeme, proč lidé pak ty odpadky do přírody vyhodí,“ říká Drahný a pokračuje:

„Na horách nejsou odpadkové koše Národní park je do jisté míry divočina a odpadkový koš patří do parku městského, ne do parku v přírodě, do parku národního.“

Přesto to mnozí nerespektují, a tak park pořádá dvakrát do roka sběračské akce, po zimě a po létě. Na jaře pro školy a v září pro skauty. Sběr odpadu je navíc i na denním pořádku strážců parku.

„Pro nás je nezbytné, aby se ten odpad uklízel právě průběžně, protože víte, jak to funguje u černých skládek. Když někde necháte chvilku déle nechat ležet nějaký odpad, tak to okamžitě lidi berou jako, že teď můžu přivézt já svůj odpad a nechat ho tady,“ říká Radek Drahný ze správy parku.

PET lahve i plechovky

Nejčastějšími odpadky jsou podle něj PET lahve, papírové kapesníky, plastové obaly od potravin a plechovky. Naštěstí jsou mezi návštěvníky parku i tací, kteří sami odpadky sbírají.

„Na horách potkáte spoustu běžných návštěvníků, kteří jdou a na batůžku se jim bimbá igelitový pytlík, do kterého postupně sbírají to, co v terénu vidí a co se jim nelíbí. Takových milovníků hor, kteří se sami postarají o to, že vyklidí nějakou trasu, po které jdou na výletě, je také celá řada,“ upozorňuje Drahný.

Obří důl v Krkonoších

Problém odpadků v Krkonoších ale neleží jen na hřebenech hor. Bojují s tím i města, kde majitelé chat a někdy i penzionů nechtějí platit za popelnice a nechávají pytle s odpadem jen tak na ulici, jako například ve Vrchlabí.

„Víkendoví vlastníci nechávají odpadky všude možně. Buď u nádob na třídění, nebo v podstatě kdekoliv, u jakýchkoli kontejnerů. Vždycky se to projeví v neděli večer,“ popisuje nezávislý vrchlabský starosta Jan Sobotka. Shodují se s ním i starostové Rudníku, Svobody nad Úpou a Špindlerova Mlýna.

autoři: dab , Hana Novotná
Spustit audio