Do malé hartmanické kaple se vejde až 100 lidí. Na kúr ale musí vystoupat zvenčí

23. duben 2018
Česko – země neznámá

Osmiboká kaple sv. Jana Nepomuckého v Hartmanicích je sice malá, ale pojme překvapivě velké množství lidí. Pokud se tedy dovnitř naskládají poměrně netradičním způsobem. Vrchol kopce, na kterém kaple stojí, navíc nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů v Pardubickém kraji na sousední Vysočinu.

Kdysi stávala na kopci gotická kaplička Andělů strážných, spolu s malým morovým hřbitovem. Bylo to tak oblíbené místo, že tam chtěli hartmaničtí postavit ještě důstojnější stánek. V té době navíc museli na bohoslužby chodit až do pět kilometrů vzdáleného Svojanova. Na počátku 18. století tedy rozhodli o vybudování kaple a už v roce 1708 nechali tuto architektonicky zajímavou barokní stavbu vysvětit.

Kaple je osmiboká, zakončená klenutou kupolí s otevřeným výhledem do osmiboké věže v podobě lucerny v jejím středu. Do kaple se prý vejde až sto lidí, i když si to při pohledu zvenčí nejspíš jen málokdo dokáže představit. Míst k sezení je tam pouze 40, ale další lidé se vejdou na kúr.

Musí se na něj vzhledem k omezenému místu ale vystoupat zvenčí. Nejprve je třeba přistavit ke zdi kapličky schůdky. Vchod se totiž nachází ve výšce 1,5 metru nad zemí. Na kúru se nachází dokonce i varhany. Hrávaly původně v kostele ve Stašově, svou velikostí tam ale nedostačovali. Zato pro hartmanickou kapličku jsou ideální.

Jan Neruda i Josef Mánes

Uvnitř kaple najdete vyřezávaný barokní oltář, který byl zřejmě převezen z poutního kostela v Bystrém. Nad vchodem do kaple visí zvon z roku 1918 jako náhrada za původní zvon, který byl roku 1917 zrekvírován. V kapli je také osmiboká kazatelna a obrazy od svitavského malíře a restaurátora Jana Dittmana.

Barokní oltář zřejmě pochází z poutního kostela v Bystrém

Kaple bývá od jara do podzimu k nahlédnutí, otevřená je každý týden v době bohoslužby a pak o pouti. Může být ale i hezkou zastávkou při procházce kolem, především kvůli krásnému výhledu z kopce. Nádherný je výhled třeba do hlubokého Valburčina údolí a na město Bystré s kostelem a zámkem. Není divu, že si toto místo vybralo k poslednímu odpočinku bysterské panstvo.

Na východní straně kaple, tedy ze strany od obce, leží náhrobek hraběnky Marie Rebeky z Hohenemsu z roku 1806. A na západní straně pak poslední majitelky panství Ernestiny z Langertu. Tu na zámku rád navštěvovat třeba i Jan Neruda nebo Josef Mánes. A určitě spolu s oblibou chodívali i k Hartmanské kapli, třeba po cestě na hrad Svojanov. Dnes tudy vede oblíbená turistická trasa.

autor: RUS
Spustit audio