Do Rakouska dorazilo z Maďarska kolem 3650 uprchlíků, většina míří do Německa

Zhruba 3650 migrantů dorazilo v pondělí několika vlaky z Budapešti do Vídně. S odvoláním na policejního mluvčího Patricka Maierhofera to dnes oznámila agentura APA. Většina už prý ale rakouskou metropoli zase opustila a je na cestě do Německa. V Rakousku požádalo o azyl údajně jen šest Afghánců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přes 3 a půl tisíce migrantů dorazilo v pondělí několika vlaky z Budapešti do Vídně

Přes 3 a půl tisíce migrantů dorazilo v pondělí několika vlaky z Budapešti do Vídně | Zdroj: Reuters

Většina z 3650 migrantů, kteří na vídeňské Západní nádraží přijeli, podle rakouské policie záhy nasedla do vlaků směřujících do Salcburku a Mnichova. Asi pět set lidí přenocovalo přímo na nádraží. Zhruba 700 migrantů strávilo podle agentury APA noc na dnešek také na nádraží v Salcburku.

Několik stovek migrantů, kteří v pondělí opustili Budapešť po železnici, dorazilo ještě týž den do bavorského Rosenheimu či do Mnichova.

Solidarita v Salzburgu: Místní nosí uprchlíkům jídlo i oblečení

Číst článek

Migranti do souprav směřujících do Vídně nasedli v pondělí v Budapešti poté, co se maďarská policie stáhla z Východního nádraží. Přinejmenším dvě ze souprav zastavili na hranici rakouští policisté a dožadovali se vystoupení osob bez potřebných dokladů. Nakonec ale všechny soupravy přes hranice pustili. Německé úřady nestíhaly běžence registrovat.

Tamní policie zastavila vlaky v rozporu s jízdním řádem už v Rosenheimu, kde z vagonů vyvedla na 190 uprchlíků, nejčastěji ze Sýrie, Afghánistánu a Eritreje, aby je v nedalekých kasárnách oficiálně zaregistrovala jako žadatele o azyl. Byly mezi nimi i ženy a děti.

Dalších 200 uprchlíků nechala rosenheimská policie pokračovat dále do Mnichova, kde na ně čekali tamější policisté a povinná registrace.

Evropští politici chtějí kvůli hrozbě terorismu větší kontroly cestující ve vlacích

Číst článek

Jeden z imigrantů ze Sýrie Ahmed al Azávíi popsal cestu, kterou absolvoval z domova až do Mnichova. Řekl, že nejdřív cestoval přes Turecko, přeplavil se do Řecka, pak do Makedonie a přes Srbsko do Maďarska. Vlakem pak do Rakouska a nakonec dojel až do Německa.

Podle policejního mluvčího byla pobočka v Rosenheimu natolik vytížena prací, že v pozdním odpoledni nechávala vlaky projíždět bez kontroly.

Německo žádá, aby maďarské úřady dodržovaly evropské právo, podle kterého má azylové řízení proběhnout hned v první členské zemi unie, do které uprchlík vstoupí.

Policisté v Břeclavi zadrželi přes 200 migrantů. Cestovali z Rakouska a Maďarska

Číst článek

Také rakouský kancléř Werner Faymann v pondělí v rozhovoru poskytnutém televizní stanic ORF ostře kritizoval svého maďarského kolegu Viktora Orbána. Také Rakousko ale v současnosti migranty, kteří v zemi nepožádají o azyl, nechává cestovat dál do Německa, upozornila agentura APA. "Úplná kontrola" nyní podle mluvčího Romana Hahslingera není v silách rakouské policie.

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme