Do Německa už se vrátilo na 200 lidí, kteří bojovali po boku radikálů z IS

Německo řeší, co s lidmi, kteří odešli do Iráku a Sýrie bojovat po boku radikálních islamistů, a teď se vracejí zpátky. Podle německých úřadů jich je už zhruba 200. Dosud se prý k Islámskému státu přidalo celkem asi šest stovek převážně mladých lidí z Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjští vojáci bojují proti islamistům. Islámský stát chce dobýt celou Libyi a udělat si z ní vstupní bránu do Evropy, na jejímž jihu začne podnikat útoky

Libyjští vojáci bojují proti islamistům. Islámský stát chce dobýt celou Libyi a udělat si z ní vstupní bránu do Evropy, na jejímž jihu začne podnikat útoky | Foto: Mohamed Ben Khalifa | Zdroj: ČTK

Podle odhadů amerických tajných služeb se na stranu radikálů přidalo až 20 tisíc cizinců. Ze západních zemí jich pochází přibližně 3500.

Z radikálů, kteří se z Blízkého východu vracejí zpět, má Evropa strach. Tajné služby se obávají, že tito lidé budou na evropském území provádět teroristické útoky a radikalizovat další muslimy.

Například německý Spiegel začátkem roku informoval, že speciální komando zatklo v Dinslakenu v Severním Porýní-Vestfálsku 24letého navrátilce ze Sýrie. Německá justice ho podezřívala právě z přípravy násilného činu, zatím ale neshromáždila potřebné důkazy.

V Německu, Belgii, Velké Británii nebo Francii už ale několik lidí skončilo po návratu ze Sýrie ve vězení za trestné činy spojené s radikalismem.

Německé tajné služby uvedly, že nepřetržité sledování všech navrátilců, kteří by mohli představovat potenciální nebezpečí, jednoduše není možné.

Někteří evropští politici a právní experti upozorňují, že je potřeba zavést programy pro deradikalizaci. Například Rakušané prozatím alespoň schválili novelu zákona o islámu, která má tamní muslimy před radikálními vlivy ze zahraničí ochránit.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme