Do Orlických hor se o prázdninách chystají desetitisíce turistů. Na léto se připravili i záchranáři

21. červen 2015

Horská služba v Orlických horách je připravená na letní sezónu. I když si zatím lidé nerezervovali tolik pokojů jako loni, turistů se tam o prázdninách chystají desetitisíce - třeba jen na víkend na cyklovýlet. Práce záchranářů se v létě od té zimní příliš neliší. Lehké i těžké úrazy, kdy jde o život, ošetřují celý rok.

Cink, cink, ... odemyká mi ošetřovnu Jan Pochobradský a odchází do auta pro defibrilátor. Není totiž výjimkou, že Horská služba musí zasahovat i u zástavy srdce. A to nejen na svazích a horských cestách, ale také v domácnostech. Je totiž na horách jakousi předsunutou jednotkou Zdravotnické záchranné služby.

"Je to vybavení ošetřovny, ale máme ho v autě z toho důvodu, že pokud někam máme vyjet, tak si ho tady nemusíme brát a můžeme do toho auta okamžitě nastoupit a jet. Přísavky jsou dvoje, rozlišují se podle velikosti, podle toho, na koho je používáme, takže jsou dětské a dospělé", říká Jan Pochobradský.

Čtěte také

V druhé tašce, která má své stálé místo také v autě, vytahuje hned několik přístrojů a zdravotnických pomůcek potřebných pro práci v terénu: "Tonometr, oxymetr, máme tady glukometr, takže dokážeme si o tom pacientovi, který s námi třeba moc nekomunikuje, udělat obrázek, co vlastně mu schází, co bychom mu mohli dodat."

Jan Pochobradský mi ukazuje také kyslíkové přístoje, ať už sofistikovanější nebo jen na jedno použití. Práce s nimi je prý jednoduchá: "Máme to už zažité."

Čtyřkolky vyjedou všude

Zatím co jdeme ke garáži, její vrata se už otevírají. To proto, aby záchranáři neměli žádné prodlení a mohli hned nasednout n potřebnou techniku. Teď, v letní sezóně je schovaný skútr a čtyřkolky nemají pásy do sněhu.

Čtyřkolka - užitková verze

"Čtyřkolky vyjedou úplně všude a když je to opravdu uzoučký, tak ten kousek se musí dojít pěšky. Na to tady máme takový speciální vozíček. Taková jednokolka, aby se to vešlo všude. Dá se to nést a dá se to vézt na tom jednom kolečku. Chcete to vyzkoušet?....Takhle si rozepnu ty pásy. ..Chlapi, opravdu mě udržíte? Věřte tomu, že jo. ...Čili, nad to kolečko asi těžiště...No, není to moc příjemné. Víte proč? Protože nemáte nic pod hlavou. Ale, něco vám tam strčíme, jestli chcete. Znamená to, že když vezete pacienta, tak má něco pod hlavou...Má, je ve vakuové matraci, je v dece, přikrytý", vysvětluje náčelník Horské služby Josef Hepnar.

Jedním dechem vzkazuje hlavně cyklistům, aby používali helmy a nepodceňovali terén, který je na horách od běžných cyklostezek nebezpečnější. Počet úrazů na kolech totiž každý rok stoupá.

autor: KS
Spustit audio