Do Polska se vracejí vlci. Dostali se až na samý okraj Varšavy

K Varšavě se vracejí téměř vyhubené psovité šelmy. Není jich moc, ale jejich přítomnost potvrdila správa Kampinoského národního parku. Vlci se podle lesníků opravdu zabydleli v blízkosti polského hlavního města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlk

Vlk | Foto: Fotobanka Pixabay

V Kampinoském národním parku u Varšavy potvrdila stálou přítomnost vlků takzvaná fotopast, tedy kamera reagující na pohyb.

Podle lesníků se tam pohybuje přinejmenším několik jedinců. Odborníci se teď snaží zjistit, jestli mají nějakou hierarchii, základ smečky, nebo jsou to samotáři.

Kampinoský národní park začíná prakticky na kraji Varšavy a má rozlohu skoro 400 kilometrů čtverečních. Na jeho území jsou také obce, ale odborníci tvrdí, že vlci nejsou nebezpeční a snaží se lidem vyhýbat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlci se naposledy v blízkosti Varšavy vyskytovali v roce 1964. Nyní se několik jedinců zabydlelo na okraji města

Když by na ně někdo náhodou opravdu narazil, má zůstat v klidu a vlk sám uteče. Naposledy byla šelma v oblasti viděna v roce 1964. V Polsku se tedy vlci udrželi podstatně déle než v českých zemích a úřady je soustavně hubily.

Na vlky si zatím nikdo oficiálně nestěžoval, jedná se totiž spíš o kuriozitu. Jestli si na něco třeba zemědělci poblíž hlavního města stěžují, tak jsou to přemnožení divočáci, kteří páchají velké škody na polích a rozrývají už i parky na okrajových sídlištích Varšavy.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme