Do pomoci při zvládání uprchlické krize se zapojí i Dobřany

31. říjen 2015

Město chce pomoci svému slovinskému partnerskému městu Brežice, které se potýká s přílivem uprchlíků. Pošle mu v přepočtu přes sto tisíc korun.

Pomoc schválili dobřanští zastupitelé na svém mimořádném jednání, partnerskému městu Brežice se rozhodli poslat peníze. Brežice je podobně velká jako Dobřany a s městem na jižním Plzeňsku ji pojí už třináctileté partnerství. Pravidelné kontakty udržují nejen vedení obou měst, ale i zdejší základní či hudební školy.

Do Slovinska poputuje obnos 5 tisíc eur, což je v přepočtu zhruba 135 tisíc korun. Částka ale nebude účelově vázaná, a slovinské město ji tak může využít dle vlastní potřeby.

V Brežici je jediný záchytný tábor pro běžence v celém Slovinsku a město má se zvládáním obtížné situace nemalé problémy. Dobrovolníků tam sice mají dostatek, nedostává se ale potravin a to není jediná komplikace. Podle tamní tajemnice Ireny Rudmanové je město doslova zavaleno odpadky, které po migrantech zůstávají a právě s tím by mohly pomoct peníze z Dobřan.

„Ten největší problém, který zmínila paní tajemnice v e-mailu, bylo, že ti uprchlíci vyprodukují za jeden týden sto tisíc kilogramů odpadu. Tudíž předpokládáme, že asi tohle budou ty největší náklady, které jim nikdo jiný nepokryje," řekl starosta Dobřan Martin Sobotka.

Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko už víc než 86 tisíc lidí. Přes Slovinsko a Rakousko teď směřuje hlavní proud uprchlíků z válkou postižených a chudých zemí na Blízkém východě a v Asii, kteří chtějí hlavně do Německa.

Migrační tlak se na podzim zvýšil vzhledem k blížící se zimě a kvůli zvažování přísnějších opatření, kterými chtějí evropské vlády omezit těžko zvladatelný příval lidí.

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory)
autoři: Směna ČRo Plzeň , čer
Spustit audio