Do Řecka míří příslušníci Frontexu, na žádost Atén pomohou s ostrahou hranic

Evropská agentura na ochranu vnějších hranic Frontex posílá na řecké ostrovy téměř 300 pohraničníků a 15 lodí. Mají pomoci Řecku kontrolovat oblasti, kudy do Evropy proudí každý den tisíce migrantů. O vyslání sil Frontex požádalo samo Řecko, které nezvládá střežit vnější schengenskou hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helikoptéra FRONTEX zastavuje poblíž ostrova Lesbos člun podezřelý z pašování lidí (archivní foto)

Helikoptéra FRONTEX zastavuje poblíž ostrova Lesbos člun podezřelý z pašování lidí (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Pohraničníci Frontexu budou pomáhat řeckým kolegům s registrací uprchlíků a s ostrahou mořské hranice. Právě s tím má Řecko hlavní problémy, a do Evropy se proto v minulých měsících dostaly desítky tisíc migrantů, aniž by byli jakkoli evidováni.

Počet pracovníků Frontexu se má postupně navýšit na více než 400. Evropská agentura také pošle do Řecka další lodě, automobily a vybavení. Atény dlouhodobě čelí kritice, že nezvládají ostrahu své části vnější schengenské hranice a kvůli tomu se podle evropských politiků ocitl celý schengenský systém v ohrožení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Frontex posílá na řecké hraniční ostrovy stovky lidí a techniku, informuje Filip Nerad

Evropská komise kvůli tomu dokonce navrhla, aby se Frontex přeměnil na evropskou pohraniční a pobřežní stráž s právem zasahovat v zemích, které nezvládají ochranu vnější hranice, a to i proti jejich vůli.

Řecká žádost o pomoc Frontexu s touto navrhovanou iniciativou ale přímo nesouvisí. Evropská unie už dříve aténskou vládu varovala, že musí začít plnit své povinnosti při kontrole schengenské hranice, jinak bude čelit nespecifikovaným opatřením.

Běženci po vylodění z ostrava Lesbos v přístavu Pireus v Aténách (ilustrační foto) | Foto: Reuters

V unii se začalo mluvit dokonce o pozastavení členství Řecka v Schengenu, pokud situaci nenapraví. Tyto debaty byly zjevně hlavně varováním Aténám, aby začaly skutečně něco dělat.

Řecká žádost o pomoc Frontexu je tak reakcí především na tyto tlaky z Bruselu. Řecko ostatně samo vysvětlovalo to, že nedokáže zabezpečit vnější hranici, nedostatkem lidí a prostředků k zajištění své pozemní a zejména námořní hranice.

Proud běženců se zmírnil

Podle nejnovějších údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky letos do Řecka po moři připlulo na 820 tisíc lidí. Příliv běženců se podle evropských úřadů v poslední době sice zmírnil, mimo jiné i kvůli intenzivnějším zásahům Turecka.

Stále ale denně do Řecka prý přicházejí tisíce migrantů. Jen za prosinec jich z Turecka připlulo kolem 80 tisíc.

Celkem už do Evropy letos přišlo podle oficiálních údajů přes milion uprchlíků. Neoficiálně se ale předpokládá, že je jejich počet mnohem vyšší.

mkp, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme