Do školy za zvuku sirén. V Sýrii začal navzdory válce nový školní rok

V Sýrii začal školní rok. I přes pokračující konflikt tak do školních lavic usedly čtyři miliony žáků a studentů. V zemi přitom dál zuří boje, navíc většinu území ovládají islamisté, zejména z hnutí Islámský stát nebo ze syrské Al-Káidy, tedy Fronty an-Nusrá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na školním dvoře je opět slyšet smích

Na školním dvoře je opět slyšet smích | Foto: Robert Mikoláš

Školy se otevřely hlavně na území pod kontrolou vlády prezidenta Bašára Asada. Islamisté sice ovládají většinu Sýrie, ale jde většinou o řídce osídlené či pouštní oblasti, největší města dále ovládají jednotky věrné Asadovi.

Školní výuka tak začala jak v metropoli Damašku, tak i v přímořské provincii Latákie nebo v Homsu. Například v hlavním městě ale cestu dětí do školy doprovázejí i zvuky poplašných sirén nebo exploze či střelba. Damašek tím ale chce ukázat, že i přes pokračující boje stát alespoň někde funguje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O začátku nového školního roku v Sýrii informoval Robert Mikoláš

Kvůli pokračujícímu brutálnímu konfliktu utekly z domovů miliony Syřanů, a to nejen do sousedních zemí, ale také uvnitř Sýrie, do měst ovládaných režimem Bašára Asada. A jejich děti mohou navštěvovat školy prakticky kdekoli.

Například lidé z provincie Idlíb, kterou až na dvě vesnice kontrolují islamisté z Fronty an-Nusrá a dalších extremistických organizací, odešli do pobřežní Latakie a tam také tito žáci a studenti usedli do školních lavic.

Podobné je to i v metropoli Damašku, kde radikálové kontrolují některá předměstí a armáda je bombarduje. Ostatně podobná byla i situace před rokem.

"Připravujeme pro děti spoustu akcí a různé programy, abychom zase rozjasnili jejich tváře, aby se zase začaly smát," uvedla jedna z učitelek základní školy z Damašku.

Návrat do škol znamená pro syrské děti návrat do normálního života | Foto: Robert Mikoláš

Jinak se kromě základních, středních a vysokých škol, státních i soukromých otevřely i mateřské školy.

"Otevřeli jsme i v této těžké situaci a místo nabízíme všem dětem, co v místě bydliště nemohou do školy chodit, ať už je zničená, nebo se tam bojuje," uvedl pro Radiožurnál ředitel jedné ze škol v hlavním městě.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme