Do Tuvy jezdí do hor a za šamany. „Každý Tuvinec šamanismu věří,“ popisuje fotograf

29. duben 2016

Do Altajského pohoří se poprvé dostal před 20 lety, vedla ho touha po prostoru, krásné a čisté přírodě. A pak objevil Tuvu – zemi šamanů, která se nalézá v jižní Sibiři na hranici Ruska a Mongolska. Právě za šamany, ale také do hor a za přírodou jezdí dodnes. „Šamanismus je pro mne podstatná část Tuvy,“ říká reportážní fotograf Stanislav Krupař.

Nejčastějšími šamanskými obřady, se kterými dochází ke styku, jsou ty zádušní, tedy rituální doprovázení duše zemřelého. Ale nejvíce si oblíbil letní obřady, při kterých rodiny odejdou do stepi na stará rodová místa. Vezmou s sebou šamana a uspořádají obřad v přírodě, který má rodině zajistit úspěch a štěstí v příštím roce.

„Šaman se převleče do pláště, nasadí si čelenku, vezme do ruky kulatý buben a začíná zpívat,“ popisuje. Při obřadu se nepoužívají žádné drogy, šaman jenom zpívá písně, se kterými se obrací k předkům a duchům.

Do Tuvy ale nejezdí jenom za šamany – zajímá ho kraj, jak se lidé mění, chce jim být blízko, snažit se být součástí komunity, i když ví, že se mu to niky nepovede. „Jsem fascinován Sibiří, zbožňuji step a čerstvý vítr, rád procházím krajinou,“ vysvětluje.

Čtěte také

Děsí ho ale projekty, které mohou Tuvu zničit – plánuje se stavba železnice, která by měla spojit zemi s vnitřním Ruskem. V Tuvě se totiž nachází bohaté naleziště koksovatelného uhlí, které se doluje a vyváží.


Šaman je držitel pozoruhodného souboru starobylých technik, které používá k dosažení a udržování pohody a zdraví, a to jak u sebe, tak u členů své komunity.
zdroj: www.neosaman.cz

A v té souvislosti přidává zajímavou historku, kterou tam zažil před několika lety. Objevil se jeep a z něho vylezl Rus, který šamanům vypráví, že se jim porouchalo rypadlo. Tak spolu se čtyřmi šamany nasedl do auta, v noci dojeli na okraj povrchového dolu, a tam viděl další šamany, jak dělají obřad, aby korporace mohla dolovat uhlí.

Zajímavé je ale třeba také to, že v zemi má obrovskou podporu ruský prezident Vladimir Putin – ministr obrany v ruské vládě totiž pochází z Tuvy. „Tuvinci se cítí velmi využití v ruské politice,“ vysvětluje.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio