Do USA pluje replika lodi generála La Fayetta, připomene výročí války o nezávislost

Z Francie vyplula v sobotu večer do Spojených států replika válečné lodi, na níž se v roce 1780 vydal markýz de La Fayette společně s francouzskými vojáky pomoci Američanům v boji za nezávislost. Událost položila základ americko-francouzských vztahů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Replika lodi Hermione z konce 18. století

Replika lodi Hermione z konce 18. století | Foto: webové stránky lodi Hermione

Na cestu přes Atlantik novou fregatu Hermione vyprovázelo šampaňské, ohňostroj i požehnání francouzského prezidenta Francoise Hollandea, který loď krátce navštívil.

Kopie 65 metrů dlouhého trojstěžníku Hermione se začala budovat v roce 1997 a její stavba vyšla na 27 milionů dolarů. Na projektu se podíleli námořní experti i historikové, kteří studiem starých rukopisů a lodních deníků měli zajistit, že dělníci použijí stejné stavební materiály a metody, jako tomu bylo u originálu.

Plavidlo vznikalo ve stejných loděnicích jako jeho vzor, v přístavu Rochefort v jihozápadní Francii.

Markýz de La Fayette vyplul s posilami od krále Ludvíka XVI. vstříc americkým břehům na lodi Hermione v březnu 1780 a o 38 dní později dospěl do Bostonu. Účastnil se bojů v přední linii a spolu s dalšími francouzskými vojáky sehrál důležitou roli v rozhodující bitvě v Yorktownu ve Virginii, která vedla ke konečné porážce Británie.

„Nebýt tehdejší francouzské intervence, Američané by válku za nezávislost pravděpodobně nevyhráli," říká Miles Young, předseda organizace Přátelé Hermione-La Fayetta v Americe.

Počátky francouzsko-amerického přátelství

Američtí prezidenti pravidelně označují Francii za „nejstaršího spojence USA“, ačkoli v moderní době vztahy obou zemí nejsou vždy ideální – jako například když se Francie v roce 2003 postavila proti americké invazi do Iráku.

Posádku nového plavidla tvoří z převážné části dobrovolníci – většina osmdesátičlenné posádky jsou amatéři. Jedním z dobrovolníků na palubě je krejčovský učeň Adam Hodges-LeClaire, který se na plavbu vydal v dobovém oblečení.

„Chtěl jsem tento experiment dotáhnout do logického extrému, tak jsem si připravil úplný šatník z 18. století podle záznamů, jež jsem našel v pařížských archivech, a podle uměleckých děl z té doby. Takže mám plný kufr oblečení z 18. století, nic víc. Můj experiment skončí až na podzim, až se vrátím do svého domu a natáhnu si zase džíny," dodal.

Do Yorktownu by mělo plavidlo Hermione dospět 5. června. Následně se vydá na dvouměsíční pouť po východním pobřeží Spojených států a navštíví klíčová místa americké revoluce, zahrnující mimo jiné Annapolis, Boston, Filadelfii a New York.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme