„Dobré pivo, ženy hezké, to jsou dary země české“? Pravý český ležák naučil Čechy vařit bavorský sládek

27. listopad 2015

Kdy se začalo vařit pivo v českých zemích? Jakou roli při tom hrály ženy? Která česká města by bez piva vůbec nevznikla? A bez koho by naše piva nebyla bývala byla taková, jaká jsou?

Vilém II. z Pernštejna, František Ondřej Poupě, Josef Groll a Alois Šimonek. Čtyři muži, kteří žili v odlišných stoletích, přesto každý z nich nesmazatelně ovlivnil podobu tuzemského pivovarnictví. A s tím i život zdejšího obyvatelstva a jeho kulturu.

Vilém II. z Pernštejna byl nejen stavitel a budovatel, ale především zakladatel pivovarnické tradice na Pardubicku. František Ondřej Poupě roku 1800 otevřel v Brně první pivovarnickou školu a stal se tak zakladatelem českého a vlastně i evropského odborného pivovarnictví. Bavor Josef Groll přišel do Plzně, aby naučil Čechy vařit světlý ležák. A Alois Šimonek byl pro změnu muž, který v našich zemích uvařil první stout - tedy tmavé silné pivo s vysokým podílem alkoholu. Ono pivo se jmenuje Porter a podle nezměněné receptury se vaří už 125 let - shodou okolností opět v Pardubicích.

O tradici pivovarnictví a o tom, jak ovlivnila život, kulturu i jazyk místních obyvatel v Magazínu Leonardo vyprávěl historik prof. PhDr. Petr Vorel a odborník na pivovarnické technologie Ing. Milan Rambousek. Pořad připravila Markéta Ševčíková.

autoři: mše , Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.