Dobře vykrmené, nebo březí? Část klisen z milovického stáda čeká hříbata

7. říjen 2015

Stádo milovických divokých koní by se příští rok na jaře mělo rozrůst o první hříbata. Kolik mláďat se nakonec narodí, ale jejich ochránci nedokážou odhadnout. Zvířata se totiž připravují na zimu tím, že spásají hodně trávy, okusují ovoce ze stromů a tím přibývají na váze.

Březen 2016 už má ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál v kalendáři zatrhnutý červeně. Právě příští rok na jaře se totiž mají narodit do stáda divokých koní v Milovicích na Nymbursku první hříbata.

„Vypadá to, že velká většina klisen je březí. Hřebec je tam od jara, takže zdá se, že páření proběhlo úspěšně,″ konstatoval Dostál v ranním vysílání ČRo Region střední Čechy. Určit přesný počet klisen, která budou mít hříbata, podle něj zatím nejde.

„Zvířatům se daří dobře, díky bohaté pastvině jsou velmi dobře živená. Navíc mlsají ovoce, které dozrává na stromech a keřích,″ vysvětlil jeden z důvodů, proč je těžké odhadnout, která z klisen je pouze vykrmená, a která březí. Mláďata se v děloze matek vyvíjejí 11 měsíců.

Úkolem divokých koní dovezených v lednu z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě, je spásat agresivní trávu a přispět tak v Milovicích k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev.


Miloslav Jirků o návratu krajiny k divoké přírodě

autoři: Michal Trnka , jum
Spustit audio