Dobří plavci dinosauři

11. duben 2013

Paleontologové našli jeden z nejsilnějších důkazů o tom, že dvounozí dinosauři byli zdatnými plavci.

Fosilizované bahno, které se kdysi nacházelo na dně řeky v dnešní čínské provincii Sečuán, obsahuje asi 100 milionů let staré otisky nohou různých živočichů. Scott Persons z Albertské univerzity spolu s mezinárodním týmem vědců zde kromě snadno identifikovatelných stop, které zanechali gigantičtí býložraví sauropodi, našel sérii škrábanců po drápech. Vytvořil ji dvounohý dinosaurus plavající v proudu řeky, který se špičkami drápů dotýkal dna.

Podle vědců šlo o dravého teropoda, jehož kyčle se nacházely asi metr nad zemí. Určit přesný druh není možné, ale nejpravděpodobnější možností je některý časný příslušník tyranosauridů nebo opeřený Sinocalliopteryx. Škrábance po drápech tvoří stezku dlouhou asi 15 metrů. Její délka vypovídá o tom, že dinosauři dokázali ve vodě koordinovaně střídat levou a pravou končetinu. Díky tomu mohli plavat na delší vzdálenosti.

Zdroj: University of Alberta

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.