Dobrovolníci mají zlepšit bezpečnost. Připomíná to komunistickou stráž, odmítají radnice

Radnice mohou do konce ledna opět žádat o peníze na takzvané bezpečnostní dobrovolníky. O projekt ministerstva vnitra ale není velký zájem. Dobrovolníci podle části politiků připomínají komunistické Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti. Informovala o tom MF Dnes. Někde jsou ale naopak s dobrovolníky spokojení. Projekt, který podporuje ministerstvo vnitra, má zlepšit bezpečnost v ulicích. Dobrovolníci nemají nahradit policii, mohou ale třeba hlídat přechody nebo informovat řidiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlé auto u přechodu pro chodce

Rychlé auto u přechodu pro chodce | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Bezpečnostní dobrovolníky podporuje ministerstvo vnitra už třetím rokem. Radnice mohou dokonce získat peníze, které pokryjí celý projekt. Zájem ale příliš nemají, informuje MF Dnes. Z padesáti měst, která deník oslovil, ho projevily pouhé dvě radnice.

„Dodnes si pamatuji, jací lidé se do těchto složek hlásili. Odmítám, aby se naše městská část zapojovala do projektu, který má tuto myšlenku opět obnovit,“ odmítl starosta pražských Lysolají Petr Hlubuček.

„Nápadně to připomíná pomocníky stráže Sboru národní bezpečnosti, tedy spíše jakési práskače z lidu. Opravdu nemusíme mít všechno,“ řekl pro MF Dnes primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Svou úlohu zvládli na jedničku

Některé radnice ale mají s projektem dobré zkušenosti. Mezi nimi je také ostravský obvod Mariánské Hory a Hulváky. Obyvatelé podle místostarosty obvodu Patrika Hujduse (hnutí Nezávislí) zájem o dobrovolnou činnost neměli, radnice se proto oslovit Střední odbornou školu ochrany osob a majetku z Karviné.

Ministerstvo vnitra realizuje projekt Bezpečnostní dobrovolník od roku 2014. Cílem je podpořit dobrovolnickou činnost obyvatel a zapojit veřejnost do zlepšení bezpečnosti. Dobrovolníci nenahrazují policii, zdarma tak hlídají například přechody nebo pomáhají informovat řidiče. Obce mohou od ministerstva dostat dotaci, která pokryje náklady na celý projekt. Zažádat o ni musí do 31. ledna.

„Svou úlohu zvládli na jedničku. Během spolupráce s naší radnicí po dobu dvou měsíců dozorovali rizikové chování dětí v okolí základních škol na ulicích Gen. Janka a Karasově, hlídali, aby děti nekouřily, přes cestu přecházely řádně, dobrovolníci se také snažili zabraňovat případným projevům šikany, agresivity a vandalismu,“ pochvaloval si Hujdus.

Dobrovolníci pak podle něj objevili nově vznikající černé skládky, a dokonce zabránili drobným krádežím.

Letos se chce radnice do projektu zapojit znovu. O projekt ministerstva vnitra má zájem také Praha 13. „Dobrovolníci budou poskytovat potřebné informace o akcích a službách a zároveň napomáhat bezpečnostním složkám a dohlížet na veřejný pořádek. Pevně věřím, že lidí, kteří se budou chtít zapojit do projektu, bude dostatek,“ uvedl radní Michal Drábek (ANO).

Dotace 10 až 305 tisíc korun

Obce mohou žádosti podávat do 31. ledna. Ministerstvo má pro dotační program k dispozici jeden milion korun na kalendářní rok.

V roce 2016 obdržel resort vnitra celkem patnáct žádostí, z toho deseti obcím dotaci přidělil. Získaly ji opět Strakonice, Český Těšín, hlavní město Praha a Městská část Praha 7. Nově pak Stříbro, Kroměříž, ostravský městský obvod Mariánské Hory a Hulváky, pardubický městský obvod Pardubice III, Nový Jičín a Rumburk.

Nejvíce peněz dostaly Mariánské Hory a Hulváky, a to 149 100 korun. Nejméně naopak Český Těšín, konkrétně 10 668 korun.

V roce 2015 obdržel resort vnitra celkem sedm žádostí o dotaci z tohoto programu. Vyhověl šesti žádostem, jedna obec nakonec od projektu ustoupila. Peníze získaly Dobroslavice, Strakonice, Český Těšín, hlavní město Praha, Městská část Praha 7.

Nejvíce peněz dostaly Strakonice, a to 305 719 korun. Nejméně pak Dobroslavice, konkrétně 18 440 korun.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme