Dobrovolníci z Česka a Německa pomáhají lidem na Manětínsku

24. srpen 2016

Sekání trávy, štípání dříví, natírání plotu, práce na zahradě, ale třeba i mytí oken nebo stěhování - to jsou práce, se kterými lidem na Manětínsku pomáhají v těchto dnech dobrovolníci. Přijelo jich šedesát z celé České republiky a z Německa. Společně se účastní pracovního kempu, který pořádá už počtvrté plaská komunita misionářů oblátů a oblátská mládež. Od jiných kempů se liší tím, že pomoc se dostane každému, kdo o ni požádá.

Dobrovolnická brigáda Workship je akce určená mladým lidem od 18 do 35 let, která každoročně probíhá na území severního Plzeňska, zejména v přilehlém okolí obcí Manětín, Nečtiny a Plasy.

Na manětínské faře vše po organizační stránce zajišťuje Ludmila Zahradníčková. Ta nám vysvětlila, kde letos dobrovolníci pracují: „Pomáhají v obcích okolo Manětína, Plas a Nečtin. Vyjíždějí kamkoliv v okruhu třiceti kilometrů. Jezdí osobními auty ve skupinkách po čtyřech až pěti lidech. Ty se obměňují tak, aby se lidé více mezi sebou poznali a vyzkoušeli si různé druhy práce.“

Parta dobrovolníků pracuje na rozlehlém statku v Březíně u Nečtin u pana Františka Bejvančického. Jedním z úkolů bylo například vykydat hnůj u ovcí, posekat dřevo nebo vybrat kamení na poli. Pan Bejvančický si pomoc velmi pochvaluje, protože na spoustu úkonů už nestačí. Mladé lidi, kteří mu pomáhají, obdivuje za jejich píli i chuť pracovat dobrovolně. Podle něj je to v dnešní době velká vzácnost.

Mezi dobrovolníky patří 36letý učitel z Německa, Christian Reisener, ten uvedl: „Viděl jsem video z loňského roku a přišlo mi to jako výborný nápad. Vzal jsem svých 8 studentů a přijeli jsme sem. Všichni jsou tady velmi vřelí a občas si spolu dáme i pivo. Práce je to sice náročná, ale já rukama pracuji rád.“


Více informací najdete na stránkách dobrovolnické brigády Workship.

Dalším brigádníkem je i Viktor Láznička z Prahy, ten je spokojený s veškerou manuální prací na statku. Nabíjí ho výborná atmosféra a fajn kolektiv.

Nadšeným pomocníkem je i studentka Valentina Mittelstaedt, která řekla: „V České republice jsem poprvé. A je velmi zajímavé seznamovat se s místní kulturou, zvyky, jídlem a hlavně s vaším jazykem, který je od našeho hodně rozdílný. Lidé, u kterých pracujeme, jsou velmi přátelští. Je skvělé, že jim můžeme pomoci s prací, na kterou už jsou moc staří, nebo je nad jejich síly. Celý program je zajímavý, a jsem ráda, že tu jsem.“

Celá akce se dopředu propaguje. Rozdávají se nejen letáky při mších v kostelích, ale využívá se i kontaktů na starosty, kteří často doporučí, komu by se daná pomoc hodila.

Kemp potrvá do 27. srpna

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio