Dobrý myslivec se bez dobrého psa neobejde. Každý lovecký pes musí absolvovat výcvik a zkoušky

27. říjen 2016

K myslivci patří lovecký pes. Myslivců je v Česku opravdu hodně - snad v každé, i sebemenší, obci nějakého najdeme, a tak je logicky potřeba rok co rok vychovávat nové a nové lovecké psy. My jsme se s mikrofonem vypravili na lesní zkoušky malých a ostatních plemen do Podhorního Újezdu nedaleko Hořic. Zkoušky mají svůj termín bez ohledu na počasí, které psům nesvědčí - ti lovečtí mají prý raději nižší teploty a třeba i mírný déšť.

Přesto se desítka pejsků statečně vydává plnit více či méně náročné úkoly jako třeba sledování stop, které zanechal tažený mrtvý králík.

Další disciplíny popisuje hlavní rozhodčí Milan Řezníček: „Je tam poslušnost, to znamená jak ten pes reaguje na povely vůdce. Pak je tam chování po výstřelu. Lovecký pes musí prokázat, že se nebojí toho výstřelu. Zůstane klidný, ovladatelný a pracuje dál. Výstřelu si nevšímá."

Čtěte také

Na kraji lesa, možná 150 metrů od myslivecké základny, kde se mezitím grilují klobásy, voní koláče a vaří káva, je v napětí další skupinka.

Psy tu čeká zkouška odložení - je třeba, aby psy nikdo nerozptyloval a nerušil ani hlasitým hovorem.

A tak i Milena Nováková tlumí hlas, když průběh zkoušky popisuje: „Vůdce vezme psa a odloží jej na stanovené místo. Buď je pejsek uvázaný, nebo leží na volno. A má tam setrvat, časový limit je 5 minut. Po tu dobu nesmí pes opustit to místo."

Ve zkoušce odložení uspěla většina pejsků včetně dvou mladých sourozenců borderteriérů - s jedním z nich přijel až z Liberce Zdeněk Štajner.

Jezevčík hladkosrstý

Vychovat dobrého loveckého psa je běh na dlouhou trať a lesní zkoušky nejsou jediné, které takový psí dorostenec musí absolvovat: „To jsou již třetí zkoušky. Začínali jsme zkouškou vloh. To je taková základní zkouška, zda ten pes má vůbec lovecké předpoklady. Další byly zkoušky norování."

Co vlastně takové zkoušky znamenají, k čemu jsou důležité?
Zklamání musel překousnout Štěpán Tobolka - v tréninku nebo v přípravě jeho pesjek odložení zvládal, teď nevydržel: „Máme psa lovecky upotřebitelného. Můžeme jej tedy oficiálně používat v lovecké praxi. Jednotlivé honitby mají stanoveny stavy psů na jednotlivé práce. Jako je práce pod zemí, přinášení drobné zvěře, nebo dosled spárkaté zvěře. Některé ty zkoušky jsou také dané jako podmínky chovnosti."

Během tohoto odpoledne se ke své budoucí roli dobrého loveckého psa posunula většina zúčastněných.

A možná budoucí lovecká hvězda s honosným jménem Eleoner Ketinela, zkráceně Ela, na závěr předvedla, že poslouchat opravdu zvládá.

jezevčík
autor: lcz
Spustit audio