Dohoda na klimatické konferenci v Paříži je hotová, její text bude nejspíš méně ambiciózní

Francouzský ministr zahraničí Laurant Fabius se dopoledne chystá světovým zemím předložit finální text klimatické dohody. Odstranit přetrvávající rozpory hlavně mezi Západem a státy jako Indie nebo Čína se vyjednavači pokoušeli dlouho do noci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivistům se navržená dohoda nelíbí. V Paříži protestovali s červeným pruhem látky

Aktivistům se navržená dohoda nelíbí. V Paříži protestovali s červeným pruhem látky | Zdroj: Reuters

Dá se očekávat, že takzvaná ambiciózní koalice zemí, mezi které patří i Česká republika, bude muset v řadě bodů ustoupit. Podle zvláštního zpravodaje ČRo Viktora Daňka by proto bylo překvapením, kdyby v dohodě nakonec byl cílový limit pro růst globální teploty ve výši 1,5 stupně Celsia, spíš bude podle něj cíl měkčí.

Jasněji bude ale až po oficiálním zveřejnění textu klimatické dohody. Její podoba už může být konečná, není to ale zatím jisté, k jednání se totiž připojí i francouzský prezident François Hollande.

Na konferenci se v pátek vrátil také český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a přiblížil i jeden z hlavních rozporů mezi zúčastněnými státy.

„Země EU, včetně České republiky, a Spojené státy prostě chtějí – a je to pro ně skoro nepodkročitelná podmínka – aby i rozvojové státy měly své konkrétní závazky. A ne že všichni budou čekat s nataženýma rukama, co jim rozvinuté státy dají,“ řekl ministr.

Brabec měl na mysli země jako Indie, Čína, Venezuela nebo Saúdská Arábie, které se řadí mezi takzvané rozvojové země a proto by mohly mít nárok na peníze z klimatického fondu. Jsou to ale zároveň obrovské ekonomiky nebo ropné velmoci.

V klimatickém fondu jsou přitom v přepočtu dva biliony korun ročně pro chudé země a s tím souvisel i evropský požadavek dostat takové peníze pod větší kontrolu, aby šly skutečně do obnovitelných zdrojů.

Česko má snížit emise o 40 procent

Česká republika se zavázala snížit vypouštěné emise skleníkových plynů o čtyřicet procent do roku 2030. Podle zpravodaje ČRo Viktora Daňka by se to ale stalo i bez dohody, protože je to závazek celé EU. Kromě toho by mělo Česko pokračovat v investicích do obnovitelných zdrojů energie nebo do zateplování budov z prodeje emisních povolenek.

Text dohody se ale nelíbí aktivistům. Říkají, že její podoba je s každou verzí měkčí a měkčí.

Přímo v areálu klimatické konference v Paříži asi stovka z nich natáhla 40 metrů dlouhý červený pruh látky. Ten má symbolizovat hranici, za kterou s kompromisy už podle nich dále nelze jít.

V protestech chtějí pokračovat a varují, že do centra města se jich vydají tisíce.

Pokud státy nebudou mít další požadavky, bude smlouva přijata odpoledne. Ratifikace ale potrvá několik měsíců.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme