Dohoda o obnovení dodávek plynu na Ukrajinu je údajně blízko

Dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou o obnovení dodávek zemního plynu je údajně na dosah. Zaznívalo to v minulých hodinách z Ruska, Ukrajiny i z Evropské unie, které o obnovení dodávek jednají v Bruselu. I přes zmiňovaný optimismus však stále existují rozpory. Další kolo jednání je na programu dnes večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Zdroj: Reuters

Otázku dluhu už Moskva i Kyjev za přispění Bruselu vyřešily. Kyjev je připravený Rusům tři miliardy za odebraný plyn do konce roku zaplatit. Půjčí si na to od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Za další dodávky však chce Ukrajina platit až v závislosti na ceně ropy, která v posledních měsících klesá.

Kyjev tak odmítl ruskou cenu plynu ve výši 385 dolarů za tisíc metrů krychlových. V prvním čtvrtletí příštího roku je prý Ukrajina ochotná Rusku platit za plyn jen 268 dolarů.

Cena jako taková však není jediným nevyřešeným bodem. Rusko požaduje platby předem a záruky, že je Ukrajina za plyn schopná platit. Podle Moskvy by měla Evropská unie nebo Mezinárodní měnový fond tyto platby garantovat.

Ruští dokonce odletěli z Bruselu zpět do Moskvy. Vzkázali, že přiletí zpět do Bruselu, pokud jim Ukrajinci a Evropská komise takové řešení předloží.

„Dodávky plynu budou realizovány okamžitě po zaplacení, a to v objemech, které určí Ukrajina. Udivuje mě, že Rusko žádá jakési záruky. Budou peníze, nakoupíme plyn, nezaplatíme, dodávky nebudou, to je snad srozumitelné i ukrajinsky,“ reagoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Jednání přesto budou pokračovat. Začátek dalšího kola je plánovaný na 19 hodin SEČ.

V případě nedohody by Evropě hrozila plynová krize

Kvůli krizi by se mohly v zimě octnout bez ruského plynu i země Evropské unie. Přes Ukrajinu přitom do EU plyne zhruba polovina ruských dodávek zemního plynu.

Čeští představitelé tvrdí, že Česka by se spor výrazněji nedotkl, protože země má dost plynu v podzemních zásobnících a dokáže ho nahradit i z jiných zdrojů. Některé východní země EU by ale mohly být vážně ohroženy, protože jsou na odběru z Ruska více závislé.

Martin Dorazín, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme