Dohoda otevírá Íránu cestu k jaderné bombě, varoval Netanjahu v Kongresu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzývá Spojené státy, aby neuzavíraly jadernou dohodu s Íránem. Předseda vlády židovského státu to řekl ve svém dnešním projevu, se kterým vystoupil před oběma komorami amerického Kongresu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystoupil před oběma komorami amerického Kongresu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystoupil před oběma komorami amerického Kongresu | Zdroj: Reuters

Benjamin Netanjahu v úvodu projevu děkoval Washingtonu, zákonodárcům a jmenovitě i americkému prezidentovi Baracku Obamovi za podporu.

Varoval ale, že Írán je hrozbou pro celý svět. Dohodu, kterou se s Teheránem snaží uzavřít americká administrativa a dalších pět zemí, označil za špatnou, dokonce podle něj otevírá Íránu cestu k získání jaderné bomby, která by byla pro Izrael existenční hrozbou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Izraelský premiér Netanjahu varuje Spojené státy před uzavřením jaderné dohody s Íránem. Jeho projev sledovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

„Íránu cestu k získání jaderné zbraně nezablokuje, naopak mu ji vydláždí. Proč by na to měl vůbec někdo přistoupit? Skutečně někdo věří, že Irán se v budoucnu změní v lepší zem? S tím nemohu souhlasit,“ řekl Netanjahu.

Írán považuje za zemi hluboce ponořenou do militantního islámu a tím pádem za zemi nebezpečnou. Podle něj bude Írán pro Spojené státy vždy nepřítelem, i kdyby Washington doufal ve spolupráci v boji proti Islámskému státu.

„Největší nebezpečí, které světu hrozí, je spojení militantního islámu a jaderných zbraní. Porazit Islámský stát, ale nechat Iránu získat jadernou bombu, by bylo jako vyhrát bitvu, ale prohrát válku. To nesmíme dopustit,“ prohlásil izraelský premiér.

Podle Netanjahua dokazuje nenávist k Izraeli svou rétorikou i nejvyšší íránský vůdce Alí Chameneí. Jeho režim prý opakovaně prokázal, že mu není možné věřit. Netanjahu jako alternativu nenavrhuje válku, ale jinou dohodu, vůči Íránu přísnější.

Obama: Netanjahu nenabídl alternativu

Netanjahu sklízel bouřlivé ovace, a to zejména od republikánských zákonodárců, kteří ho ostatně do Kongresu i pozvali. Kolem padesáti demokratických představitelů nicméně jeho projev bojkotovalo a do sálu vůbec nepřišlo, mnozí další odmítali aplaudovat.

Bílý dům si už dříve stěžoval, že vystoupení izraelského premiéra zasahuje do americké domácí politiky a snaží se povzbudit oponenty uzavření dohody na americké politické scéně. Netanjahu v úvodu řeči připustil, že jeho projev je kontroverzní, tvrdí ale, že se do americké vnitřní politiky nechce vměšovat.

Nejmenovaní vysocí představitelé Bílého domu dnes uvedli, že cílem současných jednání s Izraelem je zabránit zemi možnosti získat jaderné zbraně, ne zahájit nějakou fázi usmiřování nebo sbližování, před kterou varoval Netanjahu. Podle prezidenta Obamy izraelský premiér v projevu žádné alternativy, jak zabránit Íránu získat jadernou zbraň, nenabídl.

Plánovaná dohoda mezi Západem a Íránem by měla přimět Teherán, aby zmrazil svůj jaderný program na několik let. Výměnou za to Západ Íránu zruší ekonomické sankce. Obamův návrh na desetileté zmrazení jaderného programu dnes ale Teherán odmítl.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme