Dojde k další invazi ropuch?

29. květen 2014

Ropuchy jihoasijské zřejmě zahájily invazi na Madagaskar, kde nacházejí ideální podmínky. Vědci se proto obávají podobné katastrofy, jaká postihla Austrálii.

Populace obojživelníků celosvětově klesají, ale najdou se i takoví, kteří žádnou ochranu nepotřebují - spíše naopak. Ropuchy obrovské (Rhinella marina) jsou téměř ikonickým invazivním druhem. Pocházejí z Jižní Ameriky, ale v první polovině minulého století byly záměrně vysazovány na ostrovech Oceánie, Karibiku a v Austrálii, kde měly zbavovat broučích škůdců plantáže cukrové třtiny.

Tento pokus o "biologický pesticid" se zcela vymkl kontrole a jeho tragické následky stále přetrvávají. V Austrálii se ropuchy obrovské místo na zemědělské škůdce hladově vrhly na původní faunu a rychle se rozšířily po velké části kontinentu. Ekosystém poškozují mnoha způsoby: loví menší vačnatce a plazy a konkurují místním predátorům. Dokážou ale škodit i svými mrtvými těly, která mohou otrávit malé vodní nádrže. Největší, až 1,8 kilogramu těžcí jedinci mají tolik jedu, že jejich pozření nepřežije ani vzrostlý krokodýl.

Nyní zřejmě hrozí, že by se celá tragédie mohla zopakovat - jenom jinde a s jiným druhem ropuch. Jonathan Kolby z Univerzity Jamese Cooka v australském Townsville na tuto možnost upozornil v dopise adresovaném prestižnímu časopisu Nature. Ropuchy jihoasijské (Duttaphrynus melanostictus) jsou o něco menší než ropuchy obrovské, ale mají podobný invazivní potenciál. Nevěstí proto nic dobrého, že byly letos v březnu zpozorovány nedaleko madagaskarského přístavu Toamasina. Do něj se pravděpodobně dostaly jako černí pasažéři z lodí, které připlouvají z Asie. Stejně jako ropuchy obrovské jsou i ropuchy jihoasijské silně jedovaté. Smrtelnou hrozbu představují především pro hroznýše rodu Acrantophis a další druhy madagaskarských hadů, které se živí obojživelníky. V bezpečí však nebude ani jediný madagaskarský dravý savec fosa (Cryptoprocta ferox), případně někteří lemuři a ptáci. Původní druhy madagaskarským obojživelníků by ropuší invaze mohla ohrozit zavlékáním chorob.

Samička ropuchy obrovské (Rhinella marina)

Zatím je na samém počátku, ale podle vědců situace vyžaduje okamžitý zásah ochranářů. Ropuchy jihoasijské se zatím vyskytují jen na malé části ostrova, ale od některých ohnisek biodiverzity je dělí jen pár desítek kilometrů. A pokud by se šířily stejně rychle jako ropuchy obrovské, které v Austrálii ročně urazí i 50 kilometrů, mohly by v nich začít páchat škody už příští rok.

Zdroj: Nature

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio