DOKUMENT: Diváci DVB-T by mohli přijít v šesti regionech o HD kanály České televize

21. červenec 2017

V Pardubicích, Plzni a Českých Budějovicích se musí České Radiokomunikace rozloučit s vysílači Regionální sítě 8.

Celkem v deseti oblastech nebude pravděpodobně možné po roce 2017 prodloužit stávající kmitočtové příděly vztahující se na regionální DVB-T sítě. Vyplývá to z upravené verze využití plánu kmitočtového spektra, kterou k veřejné konzultaci zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Nutnost uvolnění v současné době obsazených kmitočtů souvisí s budoucím přechodem na pozemní vysílání DVB-T2.

Největší dopad by měla mít tato skutečnost na Regionální síť 7, kterou provozuje společnost Progres Digital ostravského podnikatele a hudebníka Radima Pařízka. ČTÚ upozorňuje, že po 31. prosinci už nebude možné nadále provozovat její vysílače v Klatovech (kanál 23), Jablonci nad Nisou (kanál 29), Českých Budějovicích (kanál 32), Domažlicích (kanál 32), Jáchymově (kanál 50) a Jihlavě (kanál 50). Regionální síť 7 obsahuje kromě stanice Kinosvět zejména programy ČT 1, ČT 2 a ČT Sport ve vysokém rozlišení.

V Pardubicích, Plzni a Českých Budějovicích se pak musí České Radiokomunikace rozloučit s vysílači Regionální sítě 8, které v současné době šíří šest televizních stanic – Barrandov family, Óčko Expres, Sport 5, TV Noe, Regionálnítelevize CZ a Tuty. Podle lokalit jde pak ještě o TV Jéčko, V1TV a Zak TV. České Radiokomunikace se budou muset taktéž rozloučit s karlovarským vysílačem Regionální sítě 20, který obsahuje HD kanály České televize. Omezení individuálních oprávnění dělí ČTÚ do třech kategorií.

První kategorie, které jsme se již věnovaly, se vztahuje ke konkrétním vysílačům. Druhá kategorie je omezena platností na 30. června 2020 pro rádiové kmitočty z pásma 694–790 MHz s výjimkou těch, které jsou vyhrazeny pro televizní a rozhlasové vysílání. Obávat se nemusí ani vysílatelé, jejichž kmitočtové příděly se nacházejí v rozsahu 470 až 694 MHz, ovšem pouze za podmínky, že mezinárodní koordinace neučí jejich kratší platnost. Do budoucna bude HD verze všech svých kanálů provozovat Česká televize v DVB-T2.

autor: lukpo
Spustit audio