Dolfi - ultrazvuková pračka do kapsy

21. duben 2015

Při běžném praní dáváme vodu a prádlo do pračky. Přenosná ultrazvuková pračka Dolfi o velikosti mýdla přijde ale do vody s prádlem.

Tento zvláštní nový typ pračky vyvinula švýcarská firma MPI Ultrasonics, za asistence Leny Solis. Vypadá skutečně téměř jako mýdlo nebo pouzdro na mýdlo, má hmotnost 300 gramů a vejde se do dlaně. Podle tvrzení jejích autorů ji lze vzít s sebou kamkoliv. Údajně umí zbavit špíny i tak jemné látky jakou jsou hedvábí nebo kašmír. Její spotřeba energie a vody je přitom (opět podle tvrzení výrobce) malá, Dolfi podle reklamního vyjádření ušetří asi 80% energie oproti běžným pračkám.

Doporučený prací postup je následující: vezmeme zhruba 1-2 kg prádla, vložíme ho do přiměřeného množství vody, například do umyvadla, přidáme trochu čisticího prostředku (detergentu), a vložíme do této dávky pračku Dolfi, připojenou na elektrickou síť. Zařízení pak aktivujeme, přičemž produkce ultrazvukových vln je značená jemným modrým prosvícením obalu. Prací cyklus této malé dávky by měl trvat asi 30-40 minut.

Ultrazvukové čištění není žádná novinka, jeho princip byl objeven už v 50. letech 20. století. Dlouho se také používá v lékařské praxi, například pro čištění nástrojů nebo citlivých součástek. Uvnitř ultrazvukové pračky se přesně definované elektrické kmity mění na zvukové (mechanické) vibrace o vysoké frekvenci, které jsou uchem neslyšitelné a šíří se do okolí zdroje. Ultrazvukové vlny pak vytvářejí v okolní kapalině velké množství malých bublinek. Bublinky prudce expandují, a jakmile se dotknou nějakého předmětu v kapalině, prasknou a implodují, přičemž tento prudký “mikroproud” uvnitř kapaliny čistí příslušnou část povrchu předmětu. Pokud je tímto předmětem textil, je pomocí bublinek čištěn bez většího mechanického namáhání, na rozdíl od mechanického čištění při běžném praní. Dolfi sice funguje i tehdy, když je čisticím médiem čistá voda, ale přidání detergentu zvyšuje jeho účinnost.

Malou pračku Dolfi můžete vzít s sebou na cesty

Konečná cena výrobku ještě nebyla stanovena, ale zájemci mohou podpořit ultrazvukovou pračku Dolfi v rámci crowdfundingové kampaně na serveru IndieGoGo, přičemž za cenu 100 dolarů obdrží jako první zákazníci výrobek během srpna tohoto roku.

Zdroje: Digital Trends, Ecouterre, Interesting Engineering, Indiegogo, Dolfi, MPI Ultrasonics

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio