Domácí griotka
Když dostanete chuť na něco ostřejšího k pití, není nad domácí likér. Zdeněk Klobouk z Klopotovic si vyrábí domácí griotku a o recept se neváhal podělit. Není totiž nijak složitý.
Budete potřebovat:
višňové víno:
10 kg vypeckovaných višní
10 l vody
4 kg cukru
dále /do 5 l vína/:
1,5 kg cukru
0,8- 1 l lihu
1 vanilková tresť
2 griotkové tresti
1. Višně promícháme s cukrem a vodou a vše luhujeme tak dlouho, dokud višně neklesnou ke dnu demižonu.
2. Pak přecedíme, přidáme zbytek surovin a podle chuti doplníme alkohol, nebo cukr.
3. Plníme do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.