Dopluli Vikingové na Madeiru?

30. duben 2014

Radiokarbonové datování myších kostí naznačilo, že lidé zakotvili na Madeiře už před rokem 1036 našeho letopočtu - tedy asi o čtyři století před "oficiální" portugalskou kolonizací.

Makaronéské ostrovy (Kanárské, Azorské, Kapverdské, Madeira) leží v Atlantiku západně od Gibraltaru. Archeologové zde zatím identifikovali dvě po sobě jdoucí vlny příchodů lidí. K první "domorodé" došlo asi před 2000 lety a byla omezena na Kanárské ostrovy. Druhá "koloniální" začala ve 14. století, kdy na souostroví připluli portugalští námořníci. Osídlení Madeiry se pak datuje po roce 1419. Mezinárodní tým vědců nicméně přišel s teorií, že mezi těmito dvěma vlnami osídlení přišel na Madeiru ještě někdo.

Naznačují to droboučké kosti domácích myší, které pocházejí z Ponta de São Lourenço - nejvýchodnější části ostrova Madeira. Jeden vzorek byl tak malý, že nebylo možné provést radiokarbonové datování. U druhého se to podařilo s překvapivým výsledkem: myší kosti jsou z doby před rokem 1036. To znamená, že myši se na ostrov musely dostat necelých 400 let předtím, než na něj dopluli Portugalci. Nejpravděpodobnější vysvětlení jejich přítomnosti je, že přicestovaly jako černí pasažéři na lodích. Komu lodě patřily, není jasné.

Autoři studie ale upozorňují na jednu nápadnou shodu: mitochondriální DNA současné populace myší z Madeiry je mnohem podobnější myším ze Skandinávie a severního Německa než těm, které žijí v geograficky bližším Portugalsku. To nám naznačuje, že jejich předky mohli na ostrov přivézt severští Vikingové. O tom, že by na svých drakarech dopluli až do Makaronézie, se ale historické prameny nezmiňují...

Jedno je však jisté: příchod lidí, a tím pádem také myší, vedl k vymírání původních ptačích druhů. Jakmile se myši na Madeiře usadily, jejich počet se prudce zvýšil jak kvůli reprodukčnímu potenciálu hlodavců, tak kvůli nepřítomnosti jejich obvyklých konkurentů krys. Myši se živily vajíčky a mláďaty malých a středně velkých ptáků, jako jsou křepelky nebo chřástalové, což mělo devastující následky. Kosterní nálezy dokazují, že na Madeiře vyhynuly nejméně dvě třetiny ptačích druhů, kteří nežily nikde jinde, a třetina ostatních druhů ptáků. Na druhou stranu přítomnost myší zřejmě prospěla predátorům jako jsou sovy, pro které byly myši vítaným zdrojem potravy. V celém ostrovním ekosystému tak došlo k dramatickým změnám daleko dříve, než se vědci domnívali.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B, CSIC

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio