Dopravní podnik Ostrava chce snížit počet výluk na tramvajových linkách

20. říjen 2017
Dobré odpoledne

Dopravní podnik Ostrava (DPO) chce příští rok výrazně omezit počet výluk na tramvajových tratích. Kvůli intenzivní stavební činnosti kraje, státu nebo města, se jejich počet od roku 2015 téměř zdvojnásobil. Jen za rok 2017 dopravce eviduje 250 výlukových dnů. Na výpadky, přestupy a čekání navíc, si stěžuje nejvíce cestujících.

„Už by to mohlo přestat, ty výluky a přestupování,“ říká mladá žena Lucie Šiklová. „Tam, kde bydlím, jezdí 17. Mělo to být hotové už v září a pořád je to rozdělané,“ dodává.

DPO dostává kvůli výlukám stále více stížností. Jen prostřednictvím sociálních sítí letos vyjádřilo kritické připomínky asi 1400 lidí.

„Jestliže za rok 2017 bylo výlukových dnů až 249, tak musíme přijít s razantním řešením, který ten počet srazí pod sto. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli nasadit takzvaný výlukový management. Stanovíme počet dnů, kdy je možné realizovat výstavbu na našich páteřních linkách,“ vysvětluje ředitel DPO Daniel Morys.

Tento postup podle něho provozovatelům kolejové dopravy umožňuje zákon o drahách. „DPO vytvoří rezervační systém, do kterého investoři budou povinni hlásit, kdy a kde budou chtít stavět. Rezervace bude oznámena i ostatním potenciálním investorům, aby mohli svou činnost koordinovat a potřeby cestujících byly omezeny co nejméně,“ dodává Morys.

Dopravce stanoví také rezervační poplatek. Bude to 100 tisíc korun na jeden výlukový den. Se záměrem už podnik předběžně seznámil Ředitelství silnic a dálnic, Moravskoslezský kraj i Město Ostravu. To s tím podle radního Lukáše Semeráka (Ostravak) souhlasí.

„Rozumíme tomu, že je zapotřebí opravit páteřní komunikace ve městě. Na druhou stranu situace, která se v Ostravě děje poslední dva roky, je neudržitelná. Občané Ostravy se kolikrát ztrácejí ve výlukách,“ připomíná radní.

Elektronický rezervační systém staveb chce dopravce spustit na začátku příštího roku. Bez výluk se ale rozhodně neobejde například připravovaná rekonstrukce mostů ve Výškovické ulici.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio