DPMLJ: Pozor na změny v jízdních řádech, končí letní provoz

Se začátkem školního roku se mění i jízdní řády hromadné dopravy. Jaké změny čekají cestující v krajském Liberci a Jablonci nad Nisou?

V Jablonci nad Nisou jsou všechny autobusy nízkopodlažní. Cestující mohou také využívat novou zastávku Arbesova – základní škola. Tam budou zastavovat čtyři linky. Autobus 104 s odjezdem ráno v 6:59 z Lučan do Lukášova zastaví v Rýnovicích u samoobsluhy. Cestující tam ale budou moci pouze vystoupit. Večerní autobus 106 odjezdem ve 21:20 ze Želivského pojede až na autobusové nádraží.

Linka 114, která jezdila z Horní Proseče na sídliště Šumava, bude končit už v centru města, upozorňuje ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Luboš Wejnar: „Tato linka bude standardně končit v centru města z Horní Proseče a na sídlišti Šumava mohou cestující použít linku 104, která má dostatečnou kapacitu a jezdí po prakticky stejné trase.“

Dopravní podnik o víkendech zavedl linku 112 z centra Jablonce do Rýnovic. Udělal to na základě výsledků dopravního průzkumu. Všechny zmiňované změny najdeme na webových stránkách dopravního podniku.

Meziměstské linky: Vrací se školní spoje. V Chrastavě bude fungovat pro žáky nová zastávka s názvem Školní. V Horním Tanvaldu ze zastávky Údolí Kamenice jede každý všední den ráno autobus do Tanvaldu. Z Frýdlantska nejezdí od 3. září dálkové autobusy z Nového Města pod Smrkem do Prahy. Jako náhrada ale přibude nový spoj. Víc autobusů pojede z Liberce přes Jičín do Hradce Králové.

Jak to jezdí v Liberci

Konec prázdninových jízdních řádů v krajském Liberci znamená, že většina spojů pojede častěji. Dvanáctka zkrátí intervaly v ranní špičce ze 6 minut na 4 minuty, dopoledne pojede každých 10 minut a v odpolední špičce 5 až 6 minut. Cestující linkou 15 se mohou těsit na zkrácení intervalů v pracovní dny v ranní a odpolední špičce na 15 minut a mimo špičku na půl hodiny.

Cestující MHD (ilustr. foto)
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio