Drama zakázané Masarykovy sochy. Nacisté ji ukryli ve skladišti, komunisté rozřezali autogenem

12. září 2017

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk zemřel 14. září 1937. Jeho zásluhy o vznik samostatného státu od té doby připomínaly desítky soch a bust po celé zemi. Jak se ale v následujících desetiletích střídaly politické režimy, pomníky mizely do skrýší a zase se vracely zpátky. Dramatický je i příběh sochy v Masarykově rodném Hodoníně.

„Maminka ho viděla na vlastní oči, vyprávěla mi, že to byl velmi příjemný člověk,” vzpomíná před sochou Masaryka paní Ludmila, hodonínská rodačka.

Masaryk v nadživotní velikosti, odlitý v bronzu, stojí na více než metr širokém žulovém podstavci. A tváří se státnicky. Poprvé sochu odhalili v roce 1931. „Konala se soutěž, vyhrál ji sochař Alois Bučánek,” říká Hana Sýkorová z Masarykova muzea v Hodoníně. „Socha tu stála až do okupace.”

Tu pak přežila v Praze, ve skladišti spolu s dalšími sochami z celé republiky. „Do Hodonína se socha vrátila v roce 1945, vydržela tu až do počátku 60. let,” říká Sýkorová. „V 50. letech si komunisté nedovolili pomník odstranit - stále totiž žilo hodně lidí, kteří měli na první republiku osobní vzpomínky.”

Falešný Jiráskův pomník

Osud Masarykovy sochy pečlivě sledoval i hodonínský kronikář Miloš Hynek. „Pomník byl odstraněn 22. února 1961. Ovšem horším způsobem než za války - byl dán pokyn rozřezat ho autogenem. Ten, kdo úkol plnil, to sice udělal, ale rozřezal sochu jen na tři díly, aby se ve vhodné chvíli mohla opět dát dohromady,” popisuje.

Na svém místě se Masaryk znovu objevil v roce 1968. V Hodoníně už ale tenkrát byla okupační vojska. „Z Prahy ho přiváželi tajně, formálně měli potvrzení, že jde o Jiráskův pomník,” říká kronikář.

Potřetí pomník odstranili normalizátoři v roce 1977. „Byla to opravdu podivná záminka. Socha Masaryka byla odstraněna prý proto, že musela uvolnit místo pro rozšiřující se silnici,” říká Hana Sýkorová.

Socha pak ležela na zádech u zdi pod lešením, na konci 80. let ji umístili v průčeli galerie, odkud nebyla vidět z ulice. Na podstavci ji poté znovu odhalil prezident Václav Havel.

autor: jas
Spustit audio