Dřevěné studny staré 7000 let

20. prosinec 2012
Monitor

První zemědělci byli zároveň prvními dřevorubci. Dokládají to dřevěné studny z východního Německa, které vznikly ještě před objevem železa.

V letech 6000 až 4000 př. n. l. probíhala v Evropě neolitizace. Lovci a sběrači přecházeli k zemědělství a zakládali trvalá sídliště, jejichž pozůstatky můžeme najít v úrodných oblastech celé Evropy spolu s kamennými nástroji a lineární keramikou. Ve východním Německu archeologové objevili i čtyři neolitické studny, jejichž stěny byly obloženy dubovými kmeny. Datování dřeva odhalilo, že studny pocházejí z období mezi roky 5469 a 5098 př. n. l.

Znamená to, že první evropští zemědělci, kteří žili na samém počátku neolitu, už byli velmi zručnými dřevorubci a tesaři. Při kácení stromů a opracování kmenů si přitom museli vystačit s kamennými nástroji, protože kovy v té době ještě nebyly známé. Objev 7000 let starých dřevěných studní tak podle vědců z Freiburgské univerzity odporuje rozšířenému názoru, že pro konstrukce staveb z kmenů byly nezbytné kovové nástroje.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio