Dřevorubci v národním parku České Švýcarsko likvidují následky vichřice

1. listopad 2017

V národním parku České Švýcarsko začali dřevorubci odstraňovat popadané stromy po vichřici, která se přehnala Českem o víkendu. Zůstalo po ní jen v parku víc než 5 tisíc spadlých stromů, ty zablokovaly některé cesty a turistické trasy. Následky velkého větru jsou srovnatelné s těmi po orkánu Kyril, který postihl Česko v roce 2011, Správa parku doporučuje turistům aby do tamních lesů raději nechodili.

„Zejména na severovýchodě parku je ta situace poměrně vážná – stromy jsou popadané přes všechny důležité cesty,“ přibližuje situaci mluvčí parku Tomáš Salov.

Na silnici v Kyjovském údolí musel přijet těžký stroj, aby pomohl lesníkům s odstraňováním popadaných stromů. „Má to navijáky, hydraulickou ruku a dokonce i harvesterovou lavici na zpracování stromů,“ představuje těžkotonážního pomocníka dřevorubec Martin Homola.

Na obhlídku svého revíru přichází i hajný Břetislav Jemelka. „Vypadá to docela děsivě. Nejdřív se musí odklidit stromy z cest, pak z podrostů. Záleží na tom, kolik bude lidí, jestli to zatím zůstane ležet v lese, nebo to pojede z lesa ven,“ konstatuje hajný.

Podle mluvčího národního parku Tomáše Salova spadlo na území parku na 6 000 stromů. „Nejdřív se musí odstranit stromy z cest, pak ty, které jsou nějakým způsobem nebezpečné. 90 % ze spadlých stromů tvoří smrky, a ty nemůžeme nechat ležet v lese jen tak, protože by se z nich stala líheň lýkožrouta smrkového. Proto musíme to dřevo vyvézt ven.“

Práce na zpřístupňování cest v národním parku budou trvat zhruba dva týdny. Likvidace všech popadaných stromů pak zabere měsíce.

autor: dap
Spustit audio