Dříve vykrádali hrobky faraónů, nyní žehrají na odliv turistů. Egyptský klan Abd ar-Rasúl stíhá jedna rána za druhou

Před 135 lety přivezla loď po Nilu největší egyptské faraóny z Luxoru do Káhiry. Jejich mumie se tehdy našly ve skrýši nedaleko údolí Králů, kde přečkaly tři tisíciletí. Objev vyvolal pozdvižení. V samotných hrobkách panovníků se totiž jejich mumie do té doby nenašly, a zaznívaly proto pochybnosti o existenci těchto faraónů. Pro veřejnost a odborníky to byl velký objev, někteří místní lidé ale o skrýši rakví s mumifikovanými panovníky moc dobře věděli.

Šejch kmene právě mezi skalami pohřbil svého bratra a v černém plášti a bílém turbanu klade na srdce svým dvěma synům, že musí střežit rodové tajemství. Touto scénou začíná jeden z nejznámějších egyptských snímků všech dob, film Mumie z roku 1969.

Šejchův syn ale po zasvěcení procitne, vidí, jak poklad rozkládá rod, a prozradí tajemství úřadům. V jiné scéně už se do skrýše dostane archeolog a s úžasem říká, že místo očekávané hrobky z 21. dynastie stojí mezi mumiemi faraónů hned pěti dynastií. Závěr filmu je poplatný své době: Čtyřicet rakví na palubě lodi opouští Luxor a Egypťané podél Nilu svým dávným vládcům vzdávají poctu.

Mumie faraónů zřejmě kdysi vytáhli z jejich hrobek sami kněží. Chtěli je uchránit před vykradači hrobů a schovali je proto v nepoužité hrobce mimo údolí Králů. Tam si z nich pak rodina Abd ar-Rasúl potají ulupovala drahocenné předměty, které byly u mumifikovaných těl zabalené.

Čtěte také

Muhammad Abd ar-Rasúl, jeden ze současných předáků rodu, teď sedí ve své prázdné restauraci, popíjí jedno pivo za druhým, pálí cigarety a žehrá na život. „Modlíme se, aby se vrátili turisté každým dnem. Vždyť restaurace je pořád prázdná. Za Mubáraka tu bylo plno, všichni se tu stavovali na oběd, denně jsem měl 300, 400 i víc hostů,“ říká.

Členové klanu našli práci na vykopávkách

Přitom dát si tu na zahrádce po prohlídce vedlejšího Ramessova chrámu v tom horku vychlazené pivo je nanejvýš příjemný zážitek. Šedovlasý Muhammad teď přede mnou u stolu s pivem listuje rodinným albem. Poté, co museli skončit s vykrádáním hrobek, našli mnozí členové klanu paradoxně práci na vykopávkách.

Muhammad mi ukazuje fotku svého dědy Husajna, který dokonce spolupracoval s Howardem Carterem na objevení Tutanchamónovy hrobky. Teď ale Muhammada Abd ar-Rasúla netrápí jen odliv turistů. „Celá staletí jsme žili ve vesnici támhle naproti restauraci,“ ukazuje Mahmúd na pustou skalnatou krajinu.

Abd ar-Rasúl má bohatou sbírku materiálů o svém rodě

Úřady před osmi lety srovnaly všechny domy se zemí. „Teď žijeme v nové vesnici o pár kilometrů dál, kam nás přesídlili. Tady bylo všechno, turisté, a tudíž obživa. Tam není nic, lidé tam práci nemají. Tady býval pěkný život.“

Pod starými domy vesničanů se totiž nacházely hrobky velmožů, které se teď zkoumají. Abd ar-Rasúlův rod tak stíhají rány i víc než sto let od prozrazení jeho velkého tajemství.

autor: mac
Spustit audio