Drobečky rozvojové pomoci

4. říjen 2012
Třetí dimenze

ČR do projektů rozvojové pomoci ve srovnání s jinými zeměmi příliš neinvestuje. Uvažujeme nad příčinami i možnými dopady takového postoje.

Rozvojová spolupráce má nejen zásadní etický rozměr, ale v důsledku může být výhodná pro všechny zúčastněné strany. Někdy je však s omezenými prostředky obtížné vybrat, kde a jak konkrétně v rozvojovém světě pomáhat. Tuto základní otázku si pokládá dnešní Třetí dimenze. Zajímat nás budou konkrétní formy rozvojové pomoci, jejich efektivita i současné nejvýznamnější projekty, na kterých se ČR podílí. V reportáži se navíc podíváme do pražských ulic, kde skauti aktuálně vybírají na školu v Etiopii.

Humanitární pomoc

Jak si stát a nevládní organizace vybírají místa, kde je třeba pomoci? Jak pomoc konkrétně vypadá přímo na místě? Kde končí humanitární akce a začíná rozvojová spolupráce?

Na otázky Martina Ježka odpovídají Ondřej Kopečný z organizace Glopolis, Petr Janský z CERGE-EI a Dagmar Goldmanová z organizace ADRA.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 1. října do 5. října:

Pondělí: šifry, Alan Turing a Enigma
Úterý: bojovali proti komunismu
Středa: multimédia nejen v rozhlase
Čtvrtek: drobečky rozvojové pomoci
Pátek: věda za šera

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.