Dron, který vymaluje, 3D tisk na smartphonu, vrak lodi z de Gamovy flotily nalezen

28. březen 2016

Jaké novinky přinesl Magazínu Leonardo? Apellix ― dron, který umí vymalovat dům. OLO ― první 3D tiskárna k chytrému telefonu. Nalezen historický vrak lodi z flotily Vasco da Gamy.

Apellix - dron, který umí vymalovat dům

Povrchové úpravy budov nebo velkých konstrukcí byly dodnes pracným, rutinním až stereotypním úkonem, který museli ručně vykonávat lidští dělníci a to často ve velkém počtu. Pokud šlo o některé výškové budovy nebo vysoké konstrukce, zde už museli nastoupit dokonce horolezci, pokud zákazník potřeboval umýt, nastříkat, vymalovat nebo jinak povrchově upravit dotyčnou plochu.

S nástupem dronů se však v této oblasti může leccos změnit a dělníků nebo horolezců zde už možná nebude tolik třeba. Americká firma Apellix vyvinula dron s názvem Worker Bee (Včela dělnice), který se chová jako létající stříkací pistole, vznášející se těsně vedle zdi, která má být pokryta nátěrem. Příslušná kapalina nebo náplň je k pracovnímu nástroji přiváděna pomocí dlouhé hadice, kterou je dron spojen se zemí.

Dron je zatím řízen přihlížející obsluhou, ale firma tvrdí, že je schopen pracovat i samostatně, podle vnitřního programu. Každopádně lze tímto způsobem zajistit levné, rychlé a rovnoměrné rozdělení nátěru či jiné kapaliny na cílové ploše. S malou modifikací lze dronu využít i k postříku rostlin pesticidy.

Popular Science, TechInsider, Apellix, Youtube

OLO - první 3D tiskárna k chytrému telefonu

Firma OLO nedávno předvedla speciální adaptér ve formě dvoudílné krabičky, který ve spolupráci se světlem displeje mobilního telefonu dokáže tisknout či spíše postupně “vytáhnout z lázně” 3D objekty vyrobené z plastu. Dodávanou plastickou surovinou je fotocitlivá polymerní kapalná pryskyřice.

Systém funguje tak, že se adaptér s průhledným dnem z polarizačního skla přiklopí na displej mobilního telefonu libovolného rozměru a typu a naplní se pryskyřicí. Dodaný program již pomocí detailního ovládání světla na displeji postupně, pomocí metody 3D fotolitografie, zajistí vymodelování z lázně se pomalu vynořujícího a (pomocí vertikálně posouvané pokličky) vytahovaného trojrozměrného tvaru.

Displej mobilu ve spolupráci s průhledným dnem krabičky zde fungují jako svého druhu digitální projektor, který pomocí světla formuje tuhnoucí tvar. Cena adaptéru činí 99 dolarů.

Digital Trends, Serious Wonder, OLO, Youtube

Nalezen historický vrak lodi z flotily Vasco da Gamy

Potápěči nedávno prozkoumali výjimečný lodní vrak, nalezený již v roce 1998 nedaleko pobřeží Ománu, konkrétně u ostrova Al-Hallaniyah. Podle dostupných údajů se jedná o loď z druhé výpravy slavného portugalského mořeplavce Vasco da Gamy, zvanou Esmeralda.

Tato výprava se uskutečnila v letech 1502-1503, dotyčnou portugalskou flotilu tvořilo pět lodí a Esmeralda zde ztroskotala během silné bouře v květnu 1503. Výzkumníci v okolí vraku našli kolem 2800 historických artefaktů, od dělových koulí až po řadu vzácných mincí.

Jako zajímavost můžeme uvést, že flotilu tehdy vedli dva strýcové Vasco da Gamy, Vicente a Brás Sodré, kteří se odchýlili od původních instrukcí svého synovce. Místo zajišťování bezpečnosti lodní trasy do Indie pro spřátelené lodě se vydali zcela mimo plán do Adenského zálivu. Zde se pak uchýlili k pirátství a přepadávání zejména arabských lodí.

Ancient Origins, LiveScience, International Journal of Nautical Archaeology, National Geographic

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio