Drozofily se vrací do Afriky

15. říjen 2012
Monitor

Díky lidské činnosti se mušky drozofily z Evropy a Spojených států vracejí tam, odkud pocházejí: do Afriky. Dokazuje to jejich genetická studie.

Drozofily neboli octomilky obecné (Drosophila melanogaster) jsou oblíbeným pokusným organismem vědců z celého světa. Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu nyní popsali genomy téměř 200 kmenů drozofil z celého světa. Z jejich porovnání vyplývá, že tyto mušky stejně jako lidé pocházejí z Afriky, kde je jejich genetická diverzita (opět stejně jako u lidí) nejvyšší. V Evropě se drozofily poprvé objevily asi před 50 000 lety a dá se předpokládat, že z rodného kontinentu vycestovaly spolu s vlnou lidských emigrantů. Během této cesty drozofily i lidé prošli takzvaným evolučním hrdlem lahve (bottleneck), a v této fázi vývoje se diverzita populace výrazně snížila. Během dalších generací se různé kmeny mušek specializovaly na určité potravní niky, takže dnes například známe speciální „pivovarské“ octomilky.

Výzkum také ukázal, že v posledních dekádách se mušky začínají vracet zpět do Afriky. Po boku muších starousedlíků zde vznikají stabilní populace podobné drozofilám z Evropy a Spojených států. Ty osidlují především nově se rozvíjející prostředí jako jsou městské a průmyslové oblasti. Příkladem jsou opět „pivní“ drozofily: když tradiční vaření afrického piva nahradily moderní pivovary a lahvové pivo, zanedlouho se objevily europanizované kmeny mušek. Šíření evropských genů je přitom podle vědců rychlejší, než se dá vysvětlit náhodnými procesy. Je proto pravděpodobné, že urbanizace a průmyslový boom, který Afrika zažívá na mnoha místech, přitahuje mušky z tzv. rozvinutých zemí.

Zdroj: University of California Davis

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.