Drsný sympaťák Radek Brzobohatý by oslavil pětaosmdesátku. Proslavily jej zakázané filmy

Pětaosmdesátiny by ve středu oslavil herec Radoslav Brzobohatý. Zemřel nečekaně pouhý den před svými osmdesátinami před pěti lety. Ostře řezané rysy ve tvářích i duších jeho „drsných sympaťáků" nechávaly lhostejným jen málokoho. Valašský patriot ztvárnil stovky rolí na divadle i před kamerou. Dlouhá léta patřil k tvářím Divadla Na Vinohradech, nejslavnější filmové role dostal v později zakázaných snímcích Ucho a Všichni dobří rodáci.

Hrát nepřestával Brzobohatý ani dlouho po sedmdesátce. K jeho dalším slavným rolím patří František z filmu Všichni dobří rodáci, F. L. Věk či Řek Zorba.

První velkou vlnu popularity přinesla Brzobohatému role Martina Edena v televizním přepisu románu Jacka Londona, v šedesátých letech zazářil například i v komedii Ladislava Rychmana Dáma na kolejích či válečné tragédii Martina Friče Hvězda zvaná Pelyněk. Sám za své největší úspěchy pokládal trojici filmů Atentát Jiřího Sequense, Ucho Karla Kachyni a Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného.

Brzobohatý byl znám svou láskou k Valašsku, kde prožil dětství. Tam se po válce usadila jeho rodina, když opustila slovenské Vrútky, kde se narodil 13. září 1932. V jeho rodině byli hudebníci, ale i námořníci. Moře brázdili jeho otec i děd, mladý Radek je však nenásledoval, místo do vln se ponořil do knih. Po studiích na pražské DAMU nakonec zakotvil v Divadle Na Vinohradech, kde zůstal přes 30 let. Odtud je i jeho slavný Clavellův a Hubačův Král Krysa či Goethův Faust.

Radoslav Brzobohatý

Z vinohradského divadla odešel až v roce 2000. V roce 2004 pak spolu s manželkou Hanou Gregorovou založili Divadlo Radka Brzobohatého.

zdroj: ČTK
Spustit audio