Dubové okénko Prince Wilibalda: Dub Syndicate

20. červenec 2017

Projekt Dub Syndicate je po několik desetiletí výkladní skříní proslulého britského labelu On-U Sound. Kapela, kterou v roce 1982 zformovali členové Creation Rebel, African Headcharge a dalších se soustředila především kolem producenta Adriana Sherwooda a bubeníka slavných Roots Radics Style Scotta. Dub Syndicate neodmyslitelně patří do zlatého fondu celosvětového dubu a svým experimentálním přístupem inspirovala umělce napříč žánry. Její přínos jsme shrnuli v rámci dalšího dílu pravidelné edukativní rubriky Dubové okénko Prince Wilibalda.

Raná osmdesátá léta byla pro On-U Sound krušná. Nedostatek finančních prostředků se rozhodli vyřešit po svém. První dvě alba Dub Syndicate měla jednoduché poslání. Vydělat peníze na další fungování labelu. Počiny The Pounding System a One Way System svůj úkol splnili a i přes nelichotivé podmínky, v kterých se desky natáčely, mají dodnes vysokou uměleckou i zvukovou hodnotu. Začátky Dub Syndicate se prostě nesly ve znamení nesmlouvavých experimentů a je s podivem, že se na britské scéně tak rychle a jednoduše uchytili.

V období, kdy měl projekt pod palcem Adrian Sherwood, se nešetřilo vtipem a narážkami na slavnější kolegy a tak jste na deskách mohli najít názvy skladeb jako Crucial Tony Tries To Rescue The Space Invaders - With Only 10p, nebo African Head Charge - Don't Care About Space Invader Machines, které odkazovali na slavné dubové desky jamajského producenta a studiového inženýra Scientista.

Zlaté éra Dub Syndicate nastala na počátku devadesátých let, kdy měl projekt na povel bubeník Style Scott a na čas celé hudební konzorcium přesunul na Jamajku. Členové Roots Radics už měli tehdy po digitální revoluci mnohem více času a Scott se tak mohl vesele věnovat dubovým excesům, které se konečně přesunuly ze studia i na koncertní pódia. Nejslavnější deskou, která na dlouhou dobu definovala zvuk Dub Syndicate, byla Stone Immaculate, která vyšla v roce 1991. Poté následovali alba Echomania a Ital Breakfast a u Mellow and Colly z roku 1998 se překvapivě v kreditech objevuje dokonce i Scientist.

Posledním albem Dub Syndicate je Hard Food, která vyšlo tři měsíce po Scottově smrti. Našli ho 9. října 2014 bez známek života v jeho v Manchester Parish v Kingstonu. Jeho úmrtí je opředena mnoha tajemstvími, ale jedno je jisté, nezemřel přirozenou smrtí.

Ukázky:
Dub Syndicate – Wadada - Live In Melbourne 2007

Playlist:
Alpha Steppa - Jah Jah Creation feat. Jonah Dan, Ras Tinny and Don Fe // Steppas Records
Revolutionary Dub Warriors - Creation // On- U Sound
African Headcharge - Heading To Glory // On- U Sound
Lee Scratch Perry and Dub Syndicate - S.D.I.Time Boom X De Devil Dead // On-U Sound
Coldcut x On-U Sound - Everyday Another Sanction feat Chezidek // Ahead Of Our Time
Coldcut x On-U Sound - Everyday Another Sanction - dub // Ahead Of Our Time
Jah Wobble - Tyger Tyger // All Saints
Jah Wobble - Dragon And Phoenix // 30 Hertz Records
Jah Wobble - Dragon and Phoenix Dub // 30 Hertz Records
Sly & Robbie - Attack Of The Demotic Androids
Dub Syndicate - Stoned Immaculate // On-U Sound
Dub Syndicate - Gather At The River // On-U Sound
Dub Syndicate - Pounding System // On-U Sound
Dub Syndicate - Crucial Tony Tries To Rescue The Space Invaders - With Only 10p // On-U Sound
Dub Syndicate - Overloader // On-U Sound
Dub Syndicate - Drilling Equipment // On-U Sound
Lee Scratch Perry and Dub Syndicate - De Devil Dead // On-U Sound
Dub Syndicate - Echomania // On-U Sound
Dub Syndicate - Wadada - Means Love // On-U Sound
Dub Syndicate - Dubaddisababa // On-U Sound
Dub Syndicate - The Captain's Trance Mission // On-U Sound
Dub Syndicate - Above & Beyond // On-U Sound
Dub Syndicate - Throw Down Your Gun // On-U Sound

autor: Jakub Johánek
Spustit audio