Dům přírody otevírá dveře k poznání i meditaci

5. srpen 2015

Nově vybudovaný kulturně krajinářský areál má být vstupní branou do chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Nachází se na ploše o rozloze patnácti hektarů za budovou centra ekologických aktivit Sluňákov.

Okruh je možné procházet dvěma směry. My do něj vstoupíme s ředitelem centra Michalem Bartošem ze strany od Zlaté spirály. Jedná se o stavbu, jejíž zdivo jakoby připomínalo středověkou zříceninu. Ve středu zakroucené zídky, na které se dá uvnitř pohodlně posedět a která se směrem ven z kruhu zvyšuje, se nachází ohniště.

Prostor slouží k meditaci i k pohledu do okolní krajiny. V těsném sousedství se daří z vody vyrůstající bujné vegetaci. My se projdeme po dřevěných můstcích – povalovém chodníku nad mokřady, které jsou pro zdejší lokalitu typické.

Nahlédneme do tůní z můstků i z vyhlídky tvarem trochu připomínající malou fotbalovou tribunu, která zároveň zastřešuje exponát zuhelnatělého stromu. Ještě větší rozhled budeme mít z vrcholu Sluneční hory uměle vybudované v hanácké rovině.

Vstoupíme i do útrob tohoto kopce, kde po cestě tmavou chladnou chodbou najdeme uprostřed hory meditativní prostor připomínající okrouhlou svatyni. V jejím centru do tmy svítí kulatá studna se zvonem, pod níž protéká potok. Shora ji osvětlují sluneční paprsky dopadající sem průhledem podobným otvoru v sopce. Po čase, když se člověk rozkouká, začne objevovat další zákoutí vyzdobená barevnými kameny, malbami objekty různých tvarů a vlastností.

Interiér Sluneční hory

Opodál hory stojí Lesní učebna, která nabízí další vyhlídku i prostor otevřené observatoře. Připomíná dřevěnou kostru lodi obrácenou vzhůru nohama. Cestou se zastavíme na edukačních hřištích zasazených do okolní přírody. A nakonec procházky částí výjimečného areálu, který odkazuje i k tradici kulturně krajkářských parků Lichtenštějnů, z nichž pozůstatky jednoho se nachází na jiném místě CHKO u Nových Zámků, dojdeme ke stavbě lodi. Její zdivo evokuje barokní pevnůstky rozmístěné v okolí Olomouce.

Když otevřeme dveře, které jsou zároveň kormidlem lodi, vstoupíme do jiného světa. Uvnitř objevíme na malé ploše velice rozmanitý prostor se spoustou pozoruhodných detailů a barevných květin nazvaný Rajská zahrada. Obvod lodi může sloužit opět jako vyhlídka do okolí na pomezí Horky nad Moravou a divokých lužních lesů Litovelského Pomoraví.

Část nově otevřeného parku s díly, která mají posílit duch místa a která mohou přispět k meditaci, poznávání přírody a relaxaci si projdeme v další z dopoledních reportáží Přímo z místa.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio