Dva cestující nestačí. Pardubický kraj ruší další autobusové spoje

30. srpen 2016

Od září přestanou v Pardubickém kraji jezdit některé, převážně víkendové, autobusové spoje. Provoz linek platí hejtmanství. Tomu se nechce dotovat autobusy, které jezdí skoro prázdné.

Jsou to převážně sobotní a nedělní spoje, například na trase Hlinsko – Miřetice – Chrudim, z Běstviny do Třemošnice, mezi Chrudimí a Ronovem nad Doubravou nebo na trase Holice – Hradec Králové. Škrtání se nevyhne ani Kladrubům nad Labem, tam by měly skončit tři linky, které vozily cestující do Přelouče.

Celkem přestane jezdit 20 spojů, u některých se mění jízdní řád. Naopak cestujícím začnou sloužit čtyři nové linky.

Turistický autobus bez turistů

O rušené linky byl zájem minimální. V Kladrubech dokonce obecní úřad na zkoušku zaplatil mikrobus, který v létě svážel cestující z malých vesnic v okolí a ani o takovou službu neměli lidé zájem a Kladruby skončí ve ztrátě.

Několik linek přestane jezdit přes Miřetice na Chrudimsku, tam si zase cestující zvykli využívat speciální autobus z Pardubic do Ležáků. Ten je sice určený hlavně turistům, kteří se chtějí podívat do ležáckého památníku, v praxi ho ale lidé využívají jako vítanou alternativu k běžným spojům a občas se stane, že u muzea nevystoupí nikdo.

Nedělní spoje pro studenty mají zůstat

Starostové, jejichž obcí se škrty týkají, situaci chápou. Sami přiznávají, že nemá cenu udržovat linky, kterými jezdí třeba dva nebo tři cestující. Snaží se ale zachovat podle nich důležitější spoje - kladrubská starostka Lenka Gotthardová by si přála udržet autobus, kterým v neděli večer přijíždí na internát studenti, úplně stejné je to i v Běstvině, odkud studenti a učňové cestují do Třemošnice na vlak.

autor: kop
Spustit audio