Dva uhelné bloky mělnické elektrárny nahradí modernější technologie

6. únor 2018

Změny za miliardy korun chystají energetici v mělnické elektrárně. Odstaví dva staré uhelné bloky, které nahradí modernější kotel a také plynová kotelna. Nová zařízení budou splňovat nejpřísnější emisní limity. Teplárna zásobuje zhruba čtvrt milionu domácností, nejvíc Prahu, Mělník a další okolní obce. Z Horních Počapel do hlavního města putuje teplo 34 kilometrů dlouhým horkovodem.

Místní z Horních Počapel i Mělníka budou díky této výměně dýchat podle energetiků čistější vzduch. „Ten dým po modernizaci nezmizí, ale zmizí z něho takové látky, které škodí lidskému zdraví," popisuje mluvčí energetické skupiny ČEZ Alice Horáková.

Energetici musí odstavit dva uhelné bloky - po roce 2020 už by nesplňovaly přísnější emisní limity. Místo nich začnou postupně fungovat dvě nová zařízení. „Plynový kotel bychom uvedli do provozu v roce 2021 a v roce 2022 bychom uvedli do provozu fluidní kotel," dodává ředitel elektrárny Mělník Miroslav Krpec.

V takovém kotli se bude spalovat jemně rozemleté uhlí smíchané se vzduchem. S jeho výstavbou nesouhlasí například někteří ekologové, jako například Petra Giňová. „Jedná se o záměr, který jen velmi pochybně naplňuje požadavky státní energetické koncepce,“ říká.

„Horní Počaply na té elektrárně vyrostly, mají ji dokonce v obecním znaku, musíme se s tím nějak naučit žít," konstatuje starosta Horních Počapel Jiří Svačina (ODS). Většina místních podle něj s modernizací elektrárny problém nemá. Mnohem větší emoce ale budí připravovaná stavba nové spalovny odpadu.

Středočeské hejtmanství uvažuje, že by se ve spalovně likvidoval odpad z celého kraje. Lidé z okolí se ale obávají dopravního zatížení - nejvíce kamionů, které by odpadky do areálu elektrárny přivážely. „Jestliže se tady „X“let vozilo uhlí, teď říkáme, že se vozit nebude, ale musíme něco na spálení také přivézt po silnici,“ zazněl na jednání jeden z argumentů.

Spalovna ročně podle plánů ČEZu zlikviduje až 320 tisíc tun odpadu. Podmínky pro její vznik určí posudek vlivu na životní prostředí. K němu se vyjadřují i jednotlivé obce. V pondělí ho například odmítli zastupitelé Horních Počapel.

autor: mav
Spustit audio