Dvacet syrských studentů přiletí do Prahy, od vlády získali stipendia ke studiu na VŠ

Z Jordánska do České republiky dnes odlétá skupina dvaceti syrských studentů. Od české vlády získali pětiletá stipendia na vysokoškolské studium. V rámci programu Nové elity pro Sýrii budou studovat obory, které nemohli ve své zemi kvůli válečnému konfliktu dokončit. Dvacítku mladých lidí vybraly české úřady mezi Syřany, kteří během války uprchli do sousedního Jordánska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

20 mladých Syřanů dostalo od české vlády pětileté stipendium na vysokoškolská studia v Česku

20 mladých Syřanů dostalo od české vlády pětileté stipendium na vysokoškolská studia v Česku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Skupina mladých Syřanů se na konzulární sekci českého velvyslanectví v Ammánu snaží získat co nejvíc informací ke své studijní cestě.

„Řádově rok budou studovat český jazyk a až na základě tohoto studia češtiny budou přijati na příslušné vysoké školy v ČR, kde budou studovat v českém jazyce. Myslím si, že je to ta nejlepší cesta, jak Sýrii v dlouhodobé perspektivě pomáhat,“ představuje vládní program český velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Česka míří dvacet syrských studentů, kteří získali stipendia k vysokoškolskému studiu. V Ammánu s nimi mluvil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Vybraní syrští studenti mají podle něj zájem především o technické obory a medicínu, ale také o management či zemědělství. Cílem programu je, aby se vzdělaní lidé jednou vrátili do Sýrie a pomohli s jejím poválečným budováním.

„Není to tak, že by všichni Syřané toužili dostat se do Evropy za lepším životem. Já jsem Sýrii navštívil naposledy v roce 2010 a chápu, že současný konflikt je velice těžký a bude trvat strašně dlouhou dobu, než se život vrátí do normálních kolejí. Ale moje zkušenost se Syřany je taková, že svou vlast – asi jako každý – mají rádi a budou se chtít vrátit,“ říká velvyslanec Petr Hladík.

K návratu do Sýrie jsou skeptičtí

Studenti jsou ale ohledně budoucnosti Sýrie a možnosti návratu evidentně o něco skeptičtější. Konflikt a destrukci své země přeci jen zažívali na vlastní kůži.

„Já jsem Ahmad Idrís, jsem z Homsu a studoval jsem tam strojní inženýrství. Rok před dokončením jsem ale kvůli válce musel studia nechat,“ představuje se jeden ze studentů. Dva roky po začátku konfliktu utekl ze Sýrie do Jordánska. Drahé studium na jordánské univerzitě by jako uprchlík nikdy nezaplatil.

„Pro mě je to sen, že můžu jet studovat do Česka, do evropské země. Vážně jsem nesmírně rád. Pevně doufám, že v Česku budeme dělat Sýrii a Syřanům dobré jméno,“ tvrdí Ahmad.

Chce pokračovat ve svém oboru, veze si s sebou oficiální doklady ze syrské univerzity, ale neví, jestli mu je česká škola uzná. Je proto připravený několik let studia opakovat, případně i začít úplně znovu. Co bude dělat po ukončení české školy, zatím není schopný odhadnout. Konflikt v jeho zemi se spíše prohlubuje, než naopak.

„Před námi je teď až šest let studia. Pokud se do té doby situace v Sýrii uklidní a stane se z ní normální občanská země, tak se určitě vrátíme a pokusíme se svou zemi znovu postavit na nohy. Jestli ale bude situace nadále tragická a bude se bojovat, tak zůstaneme v Česku a pokusíme se tam žít,“ přemýšlí Ahmad.


Do Česka se chystá i Inás Halabíová, která studovala elektrotechniku na Damašské univerzitě. Do Jordánska utekla po třetím ročníku. Nedávno se ale vdala a teď řeší, jestli s ní může jet do Česka i manžel. „Chci si dodělat magisterské a doktorské studium ve stejném oboru. I pro mého manžela by bylo dobré, kdyby si mohl školu dokončit, studoval bankovnictví.“

Pro Inás je studium prioritou. Vzhledem k událostem v její vlasti je na ní ale vidět, že si návrat zatím nedokáže představit: „Česká společnost je určitě jiná než syrská. Uvidíme, jak se na nový život aklimatizujeme. Já jsem ale optimistická, Češi jsou prý velmi civilizovaný národ, tak doufám, že se nám tam bude žít dobře,“ těší se Inás Halabíová, studentka elektrotechniky z Damašku.

Štěpán Macháček, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme