DVB-T v Moravskoslezském kraji ohrožoval polský vysílač, provozovatel ho přeladil

16. květen 2016

Regionální síť 2, za níž stojí tamní podnikatel a provozovatel lokálního kanálu BTV Plus Oldřich Burger, se skládá z pěti vysílačů.

Začátkem tohoto měsíce, konkrétně 4. května, došlo k přeladění polského vysílače Katowice – Kosztowy, který na 59. kanálu přenáší ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) signál tamní komerční televize TVS. Nově tato síť vysílá na 21. kanálu při nezměněných parametrech, tedy s vyzářeným výkonem 1 kW. Zpráva je zajímavá i pro diváky v Moravskoslezském kraji. Na 59. kanálu tu totiž vysílá Regionální síť 2, a to hned z několika vysílačů. Obě sítě by díky tomuto shodnému parametru mohly kolidovat a navzájem se rušit.

Regionální síť 2, za níž stojí tamní podnikatel a provozovatel lokálního kanálu BTV Plus Oldřich Burger, se skládá z pěti vysílačů. Zájemci o signál tohoto programu ho mohou naladit kromě Klimkovic také v Bruntálu, Hrabyni, Krnově a Malé Morávce. Regionální síť 2 je skutečně lokálního charakteru, výkon vysílačů je do 200 Wattů. Jedinou výjimkou jsou Klimkovice, které byly vůbec prvním stanovištěm této sítě a od Českého telekomunikačního úřadu získaly povolení na 1000 Wattů, tedy 1 kW.

autor: lukpo
Spustit audio