DVB-T2 se rozšiřuje do Brna a Ostravy, diváci naladí v multiplexu i nové programy

20. duben 2017

Příští měsíc se rozšíří pokrytí na vysílače Javořice a Mezivrata, v závěsu pak přijdou na řadu stanoviště Krašov a Ještěd.

Od dnešního dopoledne je vysílání přechodového multiplexu Českých Radiokomunikací ve standardu DVB-T2/HEVC dostupné po Praze a středních Čechách i v Brně a Ostravě. Stávající programovou nabídku doplňují nové stanice Óčko Expres, Barrandov Family a TV Noe, které byly doposud dostupné pouze v Regionální síti 8, kterou taktéž provozují České Radiokomunikace. Stanice mediální skupiny Nova v multiplexu stále chybějí.

V Brně i Ostravě bude vysílání probíhat na 28. kanálu. Moravskoslezský kraj může signál přijímat z vysílačů Hošťálkovice (100 kW/H) a Hladnov (3.162 kW/H), jižní Morava pak z Hádů (10 kW/H) a Barvičovi (10 kW/V). Celkově je tak k dnešnímu dni pokryto signálem 43.2 % populace. Všechny programy jsou v přechodovém multiplexu dostupné v takzvaném formátu qHD, který podporuje technologie H.265/HEVC. Jedná se de facto o čtvrtinové vysoké rozlišení, které simuluje standardní kvalitu obrazu. S šířením programů ve vysokém rozlišení se v této síti nepočítá. Tu nabídne ve svém multiplexu Česká televize.

Příští měsíc se má pokrytí rozšířit na Javořici (Vysočina) a Mezivrata (střední Čechy), kde bude využit kanál 28. Pokrytí se tak zvýší na 51 % populace, dalších osmnáct procent by měly přidat v červnu vysílače Krašov (západní Čechy) a Ještěd (severní Čechy). Zde se počítá s nasazením kanálu 31, který je již využit na Cukráku a Žižkově. 98% pokrytí populace zajištěné ze sítě 26 základních vysílačů má být hotové v prvním čtvrtletí příštího roku. Dostupnost DVB-T2 signálu mohou zájemci zjistit na webu dvbt2overeno.cz, případně na stránkách Českého telekomunikačního úřadu – dtv.ctu.cz.

autor: lukpo
Spustit audio