DVB-T2 ukotveno legislativně, novela ZEK vychází ve Sbírce zákonů

18. srpen 2017

Novelizovaná Sbírka zákonů, na kterou upozornil předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák, vychází dnes, platná by měla být od 2. září.

Pod číslem 89 dnes ve Sbírce zákonů vychází novelizovaná podoba Zákona o elektronických komunikacích (ZEK). Jde de facto o formální krok, který legislativně zakotví proces přechodu z DVB-T na DVB-T2, jenž bude probíhat v následujících letech. Na ukotvení novely ZEK čekali i operátoři sítí a také Česká televize. Ta se na podzim chystá rozjet svůj veřejnoprávní DVB-T2 multiplex se všemi kanály ve vysokém rozlišení.

Novelizovaná Sbírka zákonů, na kterou upozornil předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák, vychází dnes, platná by měla být od 2. září. V elektronické podobě je k dispozici na portálu Sbirka.cz. Zákon o elektronických komunikacích schválili již dříve poslanci a bez problémů nakonec prošel i Senátem. Poslední ústavní činitel, který měl novelu před sebou, byl prezident republiky Miloš Zeman, u něhož podle očekávání nedošlo k žádným průtahům. Přechod na vysílání DVB-T2 skončí v Česku nejpozději začátkem roku 2021.

autor: lukpo
Spustit audio