DVB-T2 z německé Löbau u českých hranic? Známy jsou první detaily

28. březen 2017

Diváci budou mít k dispozici řadu služeb jako programový průvodce EPG, hybridní vysílání HbbTV, teletext, audiopopis pro nevidomé a novinkou bude prostorový zvuk 5.1.

Digitální pozemní televize DVB-T2 bude fungovat i z německého vysílače Löbau. Vyplývá to z informací publikovaných na webech, kterých se přechodem na tuto technologii a ukončením vysílání DVB-T u našich západních sousedů zabývají. Z Löbau bude možné zachytit německé veřejnoprávní multiplexy ARD a ZDF, s nabídkou privátních stanic, tedy placenou freenet TV se na tomto vysílači, alespoň prozatím, vůbec nepočítá.

Původně plánované spuštění 24. října letošního roku, s tímto termínem se operovalo ještě začátkem loňského roku, bude nakonec realizováno 8. listopadu. V nekódovaných DVB-T2 multiplexech budou šířeny s vysokým rozlišením kanály Erste, ZDF, MDR, KiKA, Arte, 3sat, Phoenix, ZDF_neo, One, ZDF info, Tagesschau 24, RBB, BR, HR, NDR, SWR a WDR. V Drážďanech, které svým signálem taktéž zasahují území Čech, zejména sever, bude k dispozici i placená nabídka freenet TV. Volně tu bude dostupná i Bibel TV HD a QVC HD.

Zatímco stávající DVB-T multiplexy fungují na kanálech 27, 36 a 39, šikovný anténář je schopen je „vykouzlit“ i na území hlavního města, což máme potvrzeno v redakci webu Digitální rádio, technické parametry DVB-T2 v tuto chvíli veřejně známé nejsou. To prozatím nejzajímavější zveřejnila na svém webu MDR – veřejnoprávní médium pro Sasko, Sasko-Anhaltsko a Duryňsko – a to v kategorii FAQ (často kladené otázky). V DVB-T2 budou mít pochopitelně diváci k dispozici řadu služeb jako programový průvodce EPG, hybridní vysílání HbbTV, teletext, audiopopis pro nevidomé a novinkou bude prostorový zvuk 5.1.

autor: lukpo
Spustit audio