Dvě gepardí koťata nově okouzlila návštěvníky dvorské ZOO

15. červen 2017

Dvojice gepardích mláďat, která se v zoo narodila na konci března, byla v úterý přesunuta ze zázemí zoo do její návštěvnické části. Dva malí sourozenci spolu s matkou Darili jsou tak konečně k vidění každý den ve venkovním výběhu nebo v kryté expozici. Na druhé straně zoo, v sousedství Safari Kempu, bude pak v průběhu června spuštěn provoz nového chovného centra gepardů, které nabídne pohled na tyto šelmy ubytovaným klientům.

Přesun dvou malých samečků s matkou ze zázemí zahrady proběhl v úterý ráno během pouhé půl hodiny. "Koťata vzorně spolupracovala a nechala se od ošetřovatelů odchytit do ruky a poté přesunout do přepravní bedny. Stejný příklad si od nich vzala i jejich matka Darili, která dobrovolně přeběhla z boxu do přistavené odchytové klece," popisuje zooložka Gabriela Linhart.

Jakmile byla zvířata naložena, následoval přesun do návštěvnické části zoo, kde rodinka vystřídala ve výběhu sestry Inti Zee a Spirit Nameri. Ty budou společně se dvěma mladými samci Ukulélém a Ulyseém obývat nové chovné gepardí centrum. To bude uvedeno do provozu během června.

Čtěte také

"Centrum, jehož součástí jsou vnitřní boxy a čtyři venkovní výběhy, bylo postaveno v sousedství Safari Kempu dvorské zoo. Klienti tak budou mít nově možnost z blízkosti svého ubytování sledovat kromě žiraf, zeber a pakoňů také pravé africké šelmy," dodává Gabriela Linhart.

Gepardi v ZOO Dvůr Králové nad Labem

V současné době dosáhly gepardí sestry věku, kdy jsou schopné reprodukce. Do budoucna je v plánu zoologů spojit samice se samci a pokračovat v chovu. Jeden z bratrů, Ukulélé, však už první zkušenosti s otcovstvím ve Dvoře Králové získal, a to právě letos v březnu.

První gepardi se do Dvora Králové dostali už v roce 1967 a od roku 1988 je zoo pravidelně rozmnožuje. S posledními dvěma přírůstky se tu narodilo 84 koťat, což dvorskou zahradu řadí mezi světovou chovatelskou špičku. Před třemi lety se tu dokonce podařilo odchovat první paterčata v historii zoo, jejich matkou se stala rovněž samice Darili.

autor: Andrea Jiroušová
Spustit audio