Dvě losí slečny rozšířily stádo v chomutovském zooparku

25. květen 2017

Maximus a Nette přivedli na svět druhého potomka. Zatímco jejich syn Tobias narozený loni na jaře se pomalu chystá na stěhování, losí rodinka se rozrostla o malou slečnu. „Zatím nemá jméno,“ říká mluvčí zooparku Martina Pelcová o mláděti, které přišlo na svět 6. května.

Druhá losí slečna jméno má. Jmenuje se Quanita a přijela do Chomutova z německého Mnichova. Díky ní má statný Maximus takový malý harém. „U losů je to běžné. Zvířata se rychle skamarádila. Roční kráska z Německa se našemu samci prostě líbí,“ říká s úsměvem Plecová.

Právě v roce věku je ideální stěhovat mladé od rodičů. Podobná cesta tedy čeká i Tobiase, který s rodiči prožil zimu v Chomutově. „Teď mu koordinátoři chovu hledají nový domov,“ vysvětluje mluvčí.

Vidět losí rodinku v pětičlenné sestavě tak mohou návštěvníci zooparku právě teď. Kdy a kam se malý Tobias bude stěhovat, zatím není jasné, určitě se ale stěhovat bude a bude to už brzy.

Mládě losa evropského v Podkrušnohorském zooparku

Chovný pár losů Maximus a Nette nahradil původní a oblíbené losí rodiče, kteří mladé přiváděli na svět pravidelně. Před několika lety ale uhynuli na otravu tisem, který jim do výběhu pravděpodobně vhodil někdo z návštěvníků zooparku. Nový losí pár se ale v Chomutově rychle zabydlel a letos přivedl na svět už druhé mládě.

Los evropský je největší zástupce čeledi jelenovitých. Samec může vážit až 450 kilogramů a v kohoutku dorůstá zhruba dvoumetrové výše. Impozantní zvíře s parožím, které může vážit až 20 kilogramů, dokáže běhat až padesátikilometrovou rychlostí a výborně plave.

Spustit audio