Dvorská zoo přišla o nejvzácnějšího nosorožce Evropy, uhynula samice Nabiré

V dvorské zoo uhynul jeden z posledních nosorožců tuponosých (bílých) severních na světě. Příčinou smrti samice Nabiré byla prasklá cysta. Nosorožec tuponosý severní je považován za vyhynulý druh, v přírodě byl jeho zástupce spatřen naposledny v roce 2007. Nabiré byla posledním žíjícím jedincem v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabiré s narozeninovými dobrotami

Nabiré s narozeninovými dobrotami | Foto: Jana Myslivečková | Zdroj: Český rozhlas

„Jde o těžko popsatelnou ztrátu. Nabiré byla nejvlídnější nosorožec, kterého jsme v zoo chovali. Nejde však jen o to, že jsme ji měli velice rádi. Smrt Nabiré přiblížila další zvířecí druh k úplnému vyhubení,“ uvedl ředitel zoo Přemysl Rabas v prohlášení na webu zoo.

Nabiré se delší dobu potýkala se zdravotními komplikacemi. Dvaatřicetiletá samice měla cysty už několik let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Dvoře Králové uhynula samice nosorožce bílého severního. Podrobnosti řekl vedoucí mezinárodních projektů královédvorské zoo Jan Stejskal

„My už od roku 2009 víme, že měla cysty v děloze. Uhynula na jednu další, ještě větší cystu, kterou měla uvnitř těla. Pro ilustraci: když došlo k pitvě a z cysty se vypustila tekutina, tak to, co ještě zůstalo, vážilo 40 kilo,“ popisuje vedoucí mezinárodních projektů Zoo Dvůr Králové nad Labem Jan Stejskal.

Samice prožila v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové celý svůj život. Narodila se zde 15. listopadu 1983. Podle informací zoo byla v té době teprve druhým nosorožcem severním bílým odchovaným v lidské péči.

Nathal (vpravo) a Nabiré | Foto: Jana Myslivečková

Poslední tři nosorožci tuponosí žijí v keňské rezervaci Ol Pejota, jeden v zoologické zahradě v americkém San Diegu.

„Všichni čtyři, kteří zbývají, se dočkali současnosti jenom díky tomu, že nějakým způsobem prošli Zoologickou zahradou ve Dvoře Králové. Na tato místa se dostali v rámci různých snah zoo o záchranu tohoto druhu,“ poznamenal k tomu Stejskal.

Odpovědnost za zvířata velí k využití všech možností

„Šance není velká,“ řekl k možnosti přežití druhu nosorožců bílých severních ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas. „Ale máme odpovědnost za ta zvířata. V podstatě je naší povinností se pokusit udělat vše, co jde."

„A to je využít i techniky genetického inženýrství a jiné techniky asistované reprodukce, abychom se pokusili zvířata zachránit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Šance na přežití druhu i zbývající možnosti vysvětlil královédvorské zoo Přemysl Rabas

„Pro nás to znamená, že v Africe stále zůstávají dvě naše samice, které jsou potenciálními dárkyněmi vajíček. Musíme se naučit na příbuzných druzích nosorožců získat vajíčka, umět je nechat dozrát mimo tělo samice, oplodnit a zárodek přenést zpátky do těla jiné samice, která by ho donosila,“ vysvětlil Rabas.

„Pokud bychom to zvládli, tak bychom se pak mohli pokusit vajíčka získat od severních samic a tímto způsobem je dál použít,“ dodal.

Jak také uvedl, zhruba do hodiny po úhynu Nabiré se ve Dvoře Králové pokusili odebrat vaječníky a v noci je dopravit do Cremony, kde je světově uznávané výzkumné středisko pro reprodukci.

„Další vzorky jely v noci do Berlína,“ řekl ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.

Nosorožec bílý severní | Foto: Ing. Hajnyš, ZOO Dvůr Králové

ČTK, mkp, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme